Ženama se danas više dopadaju feminizirani muškarci nego „grubijani“ jer više ne moraju da brinu o opstanku vrste, tvrdi grupa britanskih naučnika.

Kroz istoriju žene su birale muževne muškarce jer su crte lica kao što su četvrtasta brada, spuštene obrve i tanke usne ukazivale na superiorne gene koji garantuju snažnije i zdravije potomstvo.

Međutim, kako su se uslovi života promenili, promenio se i „prototip” savršenog partnera, piše londonski list „Telegraf”.

Izbor „mačo” muškarca u prošlosti, uprkos brojnim prednostima, ipak je imao svoju cenu – što je muškarac bio muževniji, bilo je manje izgleda da će pomagati ženi u podizanju dece.

Pročitajte i ovo: Posle svađe seks je slađi (ili ne?!): U kakvoj su vezi seks i konflikt

Britanski naučnici veruju da su sa poboljšanjem zdravstva u bogatim zapadnim zemljama žene oslobođene takve brige o porodu i zato biraju muškarce koji izgledaju feminizirano.

Istraživači univerziteta u Aberdinu došli su do tog zaključka nakon proučavanja naklonosti 4.500 žena iz 30 zemalja.

Pročitajte i ovo: Ljubljenje je dobro za zdravlje i sprečava nastanaka bora: Evo zašto!

Ustanovljena je direktna veza između kvaliteta zdravstvene zaštite i odabira muškaraca.

U zemljama sa boljom zdravstvenom zaštitom veća je verovatnoća da će se žene opredeliti za muškarce feminiziranog izgleda i obrnuto.

Pročitajte i ovo: Neoprostive greške koje bi mogle da vam unište vezu

U Švedskoj, gde je zdravstvena zaštita na najvišem nivou, većina žena, čak 68 odsto, opredeljuje se za feminizirane muškarce.

Suprotno tome, u Brazilu, gde je zdravstvena zaštita na vrlo niskom nivou, većina žena, oko 55 odsto bira muževnije partnere.

Pročitajte i ovo: PIŠE MI, ALI ME NE ZOVE DA SE VIDIMO: Kako da prepoznate (i izbegnete) muškarce koji nikada neće preći na stvar

Istraživanje pokazuje da, sa poboljšanjem zdravstvene zaštite, muževniji muškarci imaju sve manje izgleda kod žena, istakla je dr Lajza de Bruin, koja je rukovodila istraživanjem.

„To bi moglo da objasni zašto se danas ženama više dopadaju feminizirane filmske zvezde poput Džonija Depa i Orlanda Bluma, za razliku od ranijih vremena, kada su im se sviđali glumci kao što su Klerk Gejbl i Šon Koneri”, dodala je dr De Bruin.

Pročitajte i ovo: Kako izgleda žena za brak iz perspektive muškarca

Rezultati, koji su deo istraživanja o privlačnosti na osnovu crta lica i načinu na koji ljudi biraju partnera, objavljeni su u časopisu Kraljevskog društva (Proceedings of the Royal Society).