Šta učiniti da se ne prehladite? Evo saveta koji će podržati ispravnu funkcionalnost našeg imunološkog sistema.

Umor, razdražljivost, iscrpljenost, pospanost i opšta malaksalost uobičajeni su simptomi koji nas prate od jeseni do zime. Zahvaljujući promeni vremena i niskim temperaturama, često smo podložniji gripu i respiratornim oboljenjima. Ali šta onda učiniti da se ne prehladite?

CiboCrudo, glavni italijanski brend biljne, organske i sirove hrane, zamolio je Danielea Bastu, nutricionističkog biologa i CiboCrudo konsultanta za pet korisnih saveta koje treba slediti kako bi podržali ispravnu funkcionalnost imunog sistema za suočavanje sa zimom.

„Ovo su jednostavni saveti koje svako od nas može lako da sledi, ali koji mogu da naprave razliku. Pored superhrane, važno je unositi i vlakna, kroz redovnu konzumaciju mahunarki, celih žitarica, voća i povrća, kako bi se hranila „prijateljska“ crevna mikroflora, sposobna da ih metabolizuje proizvodnjom kratkolančanih masnih kiselina, npr. kao butirat, u stanju da pozitivno utiče na nivoe upale i naš imuni sistem“, kaže nutricionista Daniele Basta. „Ovo će nam omogućiti da se suočimo sa zimskom sezonom sa većim spokojem“.

Jedite voće i povrće

Namirnice bogate vitaminima, mineralnim solima i antioksidansima, kao što su voće i povrće, pomažu u održavanju pravilnog funkcionisanja naše imunološke odbrane, njihovo prisustvo u našoj ishrani je od suštinskog značaja.

Zato napravite mesta za vitamin A, koji se nalazi na primer u bundevi i šargarepi, i za vitamin C prisutan u velikim količinama, kao i u voću kao što su agrumi, takođe u kupusu, kelju i brokoliju, sezonskom povrću.

Međutim, obratite pažnju na termolabilnost vitamina C koji se gubi tokom kuvanja: bolji je marinirani crveni kupus ili voće, sveže ili prirodno sušeno. CiboCrudo preporučuje da se prirodno suši na suncu, a ne u rerni, kako bi se održali svi hranljivi sastojci što je više moguće: da bismo se napunili vitaminima, možemo uzeti goji bobice i marakuju.

Food photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Bavite se fizičkom aktivnošću

Kada dođe hladno vreme, samo bismo želeli da ostanemo u kući i da se odmorimo, ali je važno da nastavimo da redovno održavamo kondiciju kroz fizičku aktivnost po mogućnosti umerenog, a ne visokog intenziteta. „Ako se fizičke vežbe previše intenziviraju, u stvari, to postaje kontraproduktivno za naš imuni sistem koji je stavljen na test, izlažući nas mogućim infekcijama“, kaže Danijele Basta.

Da bi nam pomogli u oporavku posle treninga, voće nikada ne sme da nedostaje, uz dobar izvor proteina kao što je prirodni grčki jogurt sa dobrom mešavinom suvog voća, zdrav koncentrat dobrote: bademi, pistaći, lešnici i pinjoli, po mogućnosti od organskog uzgoja i nije tostirano ili soljeno.

Pokušajte da dobro spavate

Sa dolaskom zimske sezone sve više spavamo, ali ono što čini razliku, kao i kvantitet, jeste kvalitet odmora. Za miran san, namirnice bogate magnezijumom su odlične i treba ih uzimati nekoliko sati pre spavanja, kako bi se podstakla relaksacija. U tom pogledu su semenke bundeve veoma korisne.

Alternativno, kakao prah i cela zrna (ovas, ječam i spelta) su odlični prenosioci triptofana – važni u sintezi melatonina. Za one koji žele da se odluče za sveže voće, kivi se, zahvaljujući svom sadržaju melatonina, može pokazati kao dobra opcija ove sezone.

Image by nensuria on Freepik

Proverite holesterol i krvni pritisak

Da bismo održali ispravnu funkciju našeg imunog sistema, dobro je pratiti krvni pritisak i holesterol. Daniele Basta preporučuje pečurke jer su „višenamenska hrana zahvaljujući svojim nebrojenim prednostima, odličan su nosač rastvorljivih vlakana i fitosterola koji doprinose smanjenju ukupnog holesterola i nivoa LDL lipoproteina“.

Među mnogim dostupnim varijantama, šitake može pomoći u zaštiti srca i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, i maitake koji može povoljno uticati na krvni pritisak, pomažući u borbi i smanjenju rizika od hipertenzije. Najjednostavniji i najneposredniji način da ih uzmete je da ih uzmete u obliku praha, koji se pomešaju sa vodom, smutijem, sokovima ili čajem.

Držite stres na odstojanju

To je najteži savet za primeniti, jer nivo našeg stresa svakodnevno određuje bezbroj faktora. I u ovom slučaju, pečurka je savršen saveznik: reishi je odličan – zbog prisustva selena, glutationa i ergotioneina – za suzbijanje oksidativnog stresa ćelija našeg tela. Reishi prah se takođe rastvara u vodi, ali, s obzirom na njegov intenzivan ukus, preporučujemo da ga kombinujete sa drugim namirnicama jakog ukusa kao što su kakao, kafa ili začini, ili u ukusnim receptima.

Mahunarke, kao i sušeno voće, posebno bademi, orasi i pistaći, bogati su antioksidansima i magnezijumom i ne bi trebalo da izostaju iz naše jesenje ishrane.