Pre nego što prstom pokažete na masti i ugljene hidrate, proučite svoj način života.

Ovom prilikom želimo da vam ukažemo na uobičajene greške u ishrani koje obično pravimo, kojih nismo ni svesni ili bar ne razmišljamo o njima, a zbog kojih se gojimo.

Da li ste podložni čudnim i neobjašnjivim fenomenima širenja u struku uprkos vaganju svakog fusilosa i odricanju od užitka u hrani do tačke menjanja kanala, čak i kad počinju kulinarske televizijske emisije?

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

U stvarnosti postoji objašnjenje koje je, u suštini, vrlo jednostavno – to što se gojite nije samo zbog masti i šećera, koji sigurno imaju ne tako malu ulogu, već je u pitanju i vaš životni stil i izbor hrane koji nečujno bilduju brojke na vagi. Ovom prilikom namera nam je da vam ukažemo na greške u ishrani, koje pre ili kasnije svi mi činimo, bar ponekad, a zbog kojih dobijate na težini.

#1 Svakodnevno doručkujete u pekari

Na putu do posla, napravite pit stop u omiljenoj pekari radi kroasana i kapućina pre ulaska u kancelariju, što je svakako dobar način da započnete dan i osigurate da ste puni energije, ali dugoročno će vam to, takođe, osigurati fine jastučiće oko stomaka i butina.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – Poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Kroasan se pravi od margarina (retko sa maslacem), palminog ulja, kokosovog ulja i sirupa, a sadrži oko 400 kcal. Ukratko, hiperkalorična bomba zasićenih masti, vrlo opasna po zdravlje (pre svega, za arterije i srce) i za vaš oblik tela.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Rešenje?

Doručajte kod kuće, sa pažljivo “argumentovanim” sastojcima.

Navijamo za integralne žitarice, kašiku džema, šaku sezonskog voća i jogurt. Kao dodatak, možete odabrati šolju zelenog čaja.

#2 Za ručak često jedete sendviče

I unapred spremljenu hranu iz samoposluga i kafeterija?

Koliko puta ste pomislili: “Za ručak jedem sendvič, kao nešto lagano, da se ne bih tovila”?

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Ništa ne može biti pogrešnije! Često su ti proizvodi, koje kupujemo u samoposlugama, barovima ili kafeterijama, punjeni sastojcima bogatim zasićenim mastima, solju i konzervansima, poput kobasica i umaka, i gotovo su u potpunosti lišeni povrća.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Možemo sebi ponekad da dozvolimo ovakavu hranu, ali pravilo koga se treba držati je uvek isto – jesti raznovrsnu hranu.

Rešenje?

Pročitajte i ovo: Stvari koje razumeju samo mršave žene

Ako nemate priliku da od kuće donesete ručak, što bi bilo najbolje i najpametnije, barem izvadite umake iz sendviča i radije uzimajte one sa više povrća, mešajući ih naizmenično sa (zdravim) salatama i (ponekad) neadekvatnim jelima.

#3 Jedete (usput) brzo i halapljivo

Dok ste, zapravo, fokusirani na nešto drugo (obično na ekranu, telefonu, kompjuteru ili televizoru).

Zalogaj i klik miša, zalogaj i brzo čitanje na ekranu, zalogaj i poslovni telefonski poziv.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Ako vam pauza za ručak izgleda manje-više ovako, normalno je da nešto nije u redu kada stanete na vagu. Ili bar nije onako kako biste vi voleli da bude.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Jedenje bez obraćanja pažnje na ono što konzumiramo ne dopušta nam da opažamo šta u jelu zaista imamo i kada ga završimo. Na taj način, kasno dolazi osećaj sitosti i skloni smo, pre ili kasnije, da gutamo sve ono što nam se događa usput. Obično, gomilu stresa… a sve za mir umaka u sendviču, umesto našeg stomaka!

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Rešenje?

Bitno je da poštujete svoj metabolizam i probavu – koji su važniji od sastanaka, e-pošte i telefonskih poziva – i odvojite najmanje pola sata da uživate u hrani, polako, smireno, malo po malo i sa punom pažnjom na svakom zalogaju.

#4 Loše kombinujete hranu

Ako uživate u finom tanjiru špageta sa paradajzom i bosiljkom, izbegavajte da gricnete hleb, čak ni parčence. Ova dva proizvoda, u stvari, sadrže ugljene hidrate, odnosno, šećere koji značajno utiču na unos kalorija i glikemijski indeks.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Rešenje?

Možemo da kombinujemo testeninu sa povrćem, poput spanaća, boranije, paradajza, graška ili artičoka, jer njihova vlakna su u stanju da uravnoteže unos ugljenih hidrata, usporavajući porast nivoa šećera u krvi.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o ishrani tokom posta

Umesto toga, hleb bismo mogli da ostavimo kao prilog mesnom ili ribljem jelu.

#5 Koristite prevelike tanjire

Pogledajte u svom kredencu – koliko su veliki vaši tanjiri?

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

U stvari, ako su veliki, mogli bi da igraju značajnu ulogu u vašoj borbi protiv viška kilograma. Osim kuvara sa Mišlenovim zvezdama, svi smo skloni tome da napunimo tanjir koji pred sobom imamo na stolu, i to nam pomaže da izgubimo osećaj proporcije. Ili, bolje rečeno, odmaže. Prevedeno: jedemo puno, obično previše.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Rešenje?

Koristite manje tanjire i nastavite da ih optimalno punite. Na ovaj način oko ćemo zavarati punim tanjirom, mada ograničene veličine. Nije loša ideja, zar ne?!

#6 Previše ste “fashionistica”

Aperitiv dnevno i dobijate pojas za spasavanje (doživotno!). Mislim, spasavanje od vitke linije, to vam je jasno, zar ne?! Ako vam je to cilj, samo navalite na koktelčiće posle posla. To je baš fancy, zar ne?! To je tako Sex and the City. Ali to je već davno prošlo vreme ili bi bar trebalo da bude. Šta, niste čuli?! Passe, mon chéri…

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Svakako, odupreti se iskušenju bogatog i raznolikog bifea zaista izgleda nemoguće, ali ne samo zato što alkohol znatno goji, nego što i kanapejčići, sa maslinama i pršuticom, koje grickate između koktelčića, skrivaju masnoću i izuzetno su slani, što dodatno vezuje vodu, a onda se pitate otkud ovaj celulit i višak kilograma.

Pročitajte i ovo: Sve čari Adamski dijete

I ne samo to! Tu i tamo, ti sitni zalogajčići produžavaju osećaj sitosti i zato smo primorani da dodatno napunimo tanjir.

Da ne spominjemo da su alkoholni kokteli pravi koncentrat šećera.

Rešenje?

Pročitajte i ovo: Pet različitih vrsta keto dijeta

Ponekad možemo tako nešto sebi da dopustimo, ali to ne sme da postane navika. Naročito ne svakodnevna. Bolje da aperitiv zamenite kompletnim obrokom, uz čašu crnog vina ili piva, koji su mnogo zdraviji od koktela.

#7 Na kraju obroka uvek pojedete nešto slatko

Ako je vrhunac vaše proždrljivosti desert na kraju obroka, moraćete da promenite spisak.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

Bilo da su industrijski, restoranski ili domaći, nebitno je! Slatkiši sadrže velike količine šećera, koji podižu nivo šećera u krvi i najveći su neprijatelji vitkog struka.

Rešenje?

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

S vremena na vreme, kako bismo zadovoljili nepca, mogli bismo da zagrizemo kockicu crne čokolade (znam, život je okrutan, naročito kada si žena 35+!), koja štiti kardiovaskularni sistem i poboljšava cirkulaciju krvi. Ali nemojte da vam to pređe u naviku.

#8 Idete da spavate odmah posle večere

Postavljanje ispred televizora ili zakopavanje ispod prekrivača odmah posle jela pogoduje nakupljanju masnoće i ne dozvoljava da se kalorije iz obroka razlože.

Pročitajte i ovo: Psihološki uzroci poremećaja ishrane – anoreksija i bulimija

Rešenje?

Posle večere idealno bi bilo da sačekate najmanje tri sata pre odlaska u krevet.

Pročitajte i ovo: Loše strane keto dijete

Nadalje, koliko god je to moguće, trebalo bi da pokušate da radite neke lagane kretnje, recimo, da prošetate (možda čak i psa, dobro će doći oboma!) ili vozite bicikl, rolere, čak i korišćenje sobnog bicikla za vežbanje nije na odmet.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Seks je, takođe, dobra ideja, samo gledajte da nema puno drmusanja, da se ne biste ispovraćali (opet, dobro će doći oboma).