Nikod od nas ne želi da čuje da izgleda umorno. Svi znamo da je to šifra za – izgledaš očajno!

Naročito, kada provedemo izvesno vreme šminkajući se, pritom, ulažući napor da izgledamo dobro, poslednje što želimo da čujemo je da izgledamo kao da nam nedostaje dva sata sna.

U čemu je poenta da uludo trošimo vreme, energiju i novac ako nećemo da postignemo željeni efekat?!

Ali, ponekad se desi da napravimo male, sitne greške u koracima, za koje se naposletku pokaže da rade protiv nas. Da bismo predupredili moguće greške, skupili smo na gomilu najčešće greške koje svaka od nas zna da napravi, naročito, kada se šminkamo na brzinu, ne posvećujući dovoljno vremena trenutku u kome se nalazimo. Jer niko od nas ne želi da izgleda umorno, kada se tako ne oseća!

lipstick-791761_1280#1 Nedovoljno negovana, zapuštena koža lica

Suva, dehidrirana, izmučena ili spržena koža lica ne predstavlja baš neko naročito platno za slikanje. Ako preskočite osnovne korake u negovanju kože i odmah krenete sa nanošenjem šminke na lice, završićete sa prerano ostarelom kožom. Pored nanošenje preparata za redovnu hidrataciju kože lica, probajte da dodate i serum za hidrataciju s vremena na vreme, kada se ukaže potreba – tokom zime, u periodu aktivnog izlaganja kože suncu, kada ste na dijeti i sl.

Posebno obratite pažnju na određene regije kože lica, koje su sklone isušivanju, kao što je predeo nosa, naročito, tokom zime i leta.

#2 Previše tečnog pudera

Premalo podloge za šminkanje ponekad može da učini da izgledamo umorno, ali previše nanetog tečnog pudera može da učini da izgledamo iscrpljeno i isceđeno, kao krpa. Plus, mnogo starije!

Ako preterate sa tečnim puderom na centralnom delu lica, vaša koža će da izgleda okorelo, naborano i zgrudvano. Pored toga, bore će vam biti izraženije i vidljivije.

Da biste to izbegli, koristite sunđer za blendiranje za besprekorno nanošenje podloge ili čak aplikator ali nikako prstima ne smete da nanosite tečni puder jer tako uvek stavite više nego što je potrebno.

Vodite računa da redovno čistite, perete ili menjate alat za šminkanje.

cosmetics-1367779_1280#3 Pogrešna boja korektora za podočnjake

Svež izgled očiju je ključan za besprekoran izgled lica.

Ako koristite korektor koji je previše svetao ili taman, u tom slučaju proizvod koji koristite ne služi svojoj svrsi. Vrlo često, korektor nanosimo rano ujutro, kada još uvek nema prirodne svetlosti. Mada, mnoge od nas se uvek i šminkaju samo na veštačkoj svetlosti, tako da vam predlažemo da stanete pored prozora, bar dok nanosite korektor oko očiju.

Profesionalni šminkeri savetuju da ako se osećamo umorno stavimo malo svetle senke, kreme za strobing ili hajlajtera u ugao očiju da bismo izgledali svežije.

#4 Bez boje na obrazima

Isprana, bleda koža je umorna koža. Obavezno je da uvek nanesete malo boje na vaše obraze jer rumenilo zaista daje fantastičnu svežinu našim licima, čini da izgledamo srećno, veselo i što je najvažnije od svega, naročito, ujutro, budno.

cosmetics-1367782_1280#5 Tamna olovka za usne

Pravilo broj 1 u odabiru boje olovke za usne je da olovka za usne nikada ne bude tamnija od karmina ili sjaja za usne. Ako je tamnija, izgledaćete grubo, neuredno i otrcano naglašavajući svetliji deo usana tako da ćete delovati beživotno i izmučeno.

Ovo je jedan od najlakših načina da postignete umoran izgled lica. Potrudite se da nađete olovku za usne u istoj boji kao što je vaš karmin i nanosite podlogu za karmin, pre nanošenja istog, ako želite da vam ruž na usnama izgleda besprekorno.

#6 Nedovoljno popravljanja šminke tokom dana

Čak iako uradite savršen posao ujutro pri šminkanju, do kraja dana šminka će vam se razliti i razmazati po licu, budite uverene. Uvek držite pri ruci kompaktni puder i ogledalo, kao i pakovanje papirnih maramica kojima ćete skinuti dodatnu masnoću koja se skuplja na vašem licu, a puderom lagano osvežiti lice.

Mala bočica hidratantnog speja za osvežavanje lica i fiksiranja šminke je, takođe, od velike pomoći, naročito, tokom leta. Samo špricnite preko celog lica za pokupi-me-sa-poda efekat.