Vegetarijanski način ishrane prijatelj je vitke linije i zdravlja samo ukoliko je zdrava i uravnotežena.

Evo (najčešćih) grešaka koje bi trebalo da izbegavate ako želite da budete zdravi i vitki kada se hranite na vegetarijanski način.

Poslednjih godina neprekidno se povećavao broj ljudi koji su odlučili da se odreknu mesa radi vegetarijanske dijete.

Pročitajte i ovo: BRESKVE: Slatke, aromatične i sočne – nagrada za nepce i čuvari zdravlja

S druge strane, neka istraživanja su pokazala da dijeta ove vrste može doneti brojne koristi osobi koja se hrani na ovaj način ukoliko je uravnotežena i u sebi sadrži sve neophodne hranljive sastojke za pravilno funkcionisanje tela.

U stvari, za stolom nikada ne sme da nedostaje ugljenih hidrata, proteina i dobrih masti, koji su dragoceni za održavanje zdravog stanja.

Čak i ako usvajanje vegetarijanske dijete znači odricanje od mesa, a ponekad čak i od ribe, jaja i mlečnih proizvoda, važno je da ne grešite u kvalitetu i ravnoteži ishrane.

Pročitajte i ovo: Koji sladoled je najbolji: U čemu je razlika između domaćeg i industrijskog sladoleda

Najveći rizik predstavlja ako u vašoj dijeti manjka neophodnih nutritivnih vrednosti ili ukoliko preterate sa određenom hranom koja može ozbiljno ugroziti vašu figuru i zdravlje.

Upravo zbog ovih opasnosti često možemo da naiđemo na gojazne (previše šećera i testa) ili neuhranjene vegetarijance, bez snage i životne energije.

Pročitajte i ovo: Zdravim životnim navikama u zdraviju starost

Stoga, ovom prilikom želimo da vam ukažemo na najčešće greške na koje treba da obratite pažnju kada sledite vegetarijansku ishranu.

Preterujete sa sirevima

Sirevi su bogati kalorijama i masnoćama, i ako ih prekomerno konzumirate mogu da oštete vašu figuru i zdravlje.

Pročitajte i ovo: Kafa sa dodacima ugrožava vitak struk

Savet je da sireve jedete najviše nekoliko puta nedeljno, kombinujući ih sa biljnim vlaknima. Na taj način se apsorpcija šećera i masti kojima su bogati smanjuje i povećava se osećaj sitosti.

Pročitajte i ovo: Lagani i zdravi zalogaji koje zvezde jedu da bi ostale u formi

Obratite pažnju i na biljne namirnice, poput badema ili sojinog sira. Imaju približno isti kalorijski sadržaj kao oni na bazi mleka životinjskog porekla.

Bolje bi bilo da ih konzumirate umereno, ograničavajući se na porciju od 40 grama, najviše 2-3 puta nedeljno.

U potpunosti isključujete proteine

Proteini su neophodni za pravilno funkcionisanje metabolizma i grade mišićnu i vitku telesnu masu.

Osim što olakšavaju osećaj sitosti, neophodni su za držanje iznenadnih napada gladi i viška kilograma pod kontrolom.

Pročitajte i ovo: Jednom nedeljno jedite šta god hoćete, čak i kada ste na dijeti – evo zašto

Zbog toga ne bi trebalo da se odričete proteina.

Ako se odreknete mesa i ribe, važno je da ne izbacujete mlečne proizvode, jaja i mahunarke (sočivo, pasulj, leblebije, itd.).

Pročitajte i ovo: Vitaminska bomba: Bobičasto voće s pravom nazivaju superhranom

Važno je da se zna da ovi potonji, kako bi obezbedili kompletne proteine (slične onima iz mesa), moraju da se kombinuju u istom obroku sa celovitim žitaricama (raž, ovas, spelta, itd.).

Gozba sa voćem i voćnim sokovima

Preterujete sa voćem i voćnim sokovima, čak iako su potpuno prirodni, ceđeni (bez vlakana koji su neophodni za varenje!), bez dodatog šećera.

Voće je bogato jednostavnim šećerima poput fruktoze i glukoze koji se vrlo brzo svare. Oni pružaju neposrednu energiju telu.

Pročitajte i ovo: Planiranim obrocima protiv gojaznosti

Međutim, prekomerna konzumacija čak i ovih šećera povećava šećer u krvi i dovodi do toga da pankreas proizvodi velike količine hormona insulina, koji stimuliše osećaj gladi i podstiče početak dijabetesa tipa 2 i akumulaciju viška kilograma.

Pročitajte i ovo: Spava vam se posle ručka? Evo zašto i kako da to rešite!

Bolje bi bilo da ne prekoračujete dva dnevna voćna obroka (koliko vam stane u šaku), u vidu užine, koja preporučuju nutricionisti.

I na kraju izdvajamo jednu zanimljivost!

Način na koji sečete povrće može da promeni njegov ukus.

Pročitajte i ovo: Imamo dobre vesti: Testenina ne goji (ako je jedete ovako)

Kada se povrće usitni ili preseče, slomljene ćelije oslobađaju enzime koji započinju hemijsku reakciju. Što je povrće finije narezano, to više enzima oslobađa, što rezultira boljim ukusom.