Jubilarni 50. Bitef održaće se od 24. septembra do 02. oktobra 2016. godine pod sloganom Na leđima mahnitog bika, na nekoliko različitih beogradskih lokacija.

Kada se u prošlosti govorilo o Bitefu, često se napominjalo to da se radi o preseku novih međunarodnih pozorišnih tendencija.

Saosećanje.Istorija mitraljeza FOTO: Daniel Seiffert
Saosećanje.Istorija mitraljeza
FOTO: Daniel Seiffert

Aktuelnost i kritičko mišljenje su se podrazumevali. Ove godine, sam slogan upućuje na osnovnu tematsko-problemsku liniju festivala, a koja se svodi na katastrofu izbeglica, zatvaranje granica, podizanje zidova, evropski izolacionizam i neokolonijalni odnos zapadne prema drugim kulturama.

Berlinski Šaubine gostuje na 50. Bitefu sa predstavom Saosećanje. Istorija mitraljeza, u režiji Mila Raua. Ova predstava pomera fokus sa priče o aktuelnom trenutku i migrantskoj krizi na njene uzroke. Baveći se istraživanjem duha savremene Evrope, Milo Rau joj otvoreno pripisuje odgovornost za užase na afričkom kontinentu i širom sveta. Ta odgovornost je nastala kao posledica njenih imperijalističkih poriva, kapitalističkog sistema i sveprisutnog licemerja. Predstava će biti izvedena 27. septembra u Ateljeu 212 sa početkom u 19:30 časova.

Urebesna tama FOTO:  Georg Hochmuth
Urebesna tama
FOTO: Georg Hochmuth

Istom tom Evropom, bave se i Sebastijan Horvat i Milan Marković, autori predstave Nad grobom glupe Europe, Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, motivisane Kležinom Hrvatskom rapsodijom. Za njihje današnja Evropa, nesvesna patnje davljenika koji isplivavaju na njenim obalama, već uveliko na putu ka samouništenju. Ova predstava, ujedno će i svečano zatvoriti jubilarni Bitef u Madlenijanumu,  02. oktobra u 19:30.

Jedna od predstava koja pripada ovoj tematsko-problemskoj liniji festivala je i čuveni bečki Burg teatar koji će izvesti predstavu Urnebesna tama, po drami Volframa Loca, a u režiji Dušana Davida Paržižeka, 26. septembra u 19:30 u Jugoslovnenskom dramskom pozorištu.  Ironinično i u isto vreme krajnje tužno, Loc u svom tekstu opisuje našu nesposobnost da razumemo nepoznato: grozote dalekog rata, tuđu kulturu, drugog čoveka, čak i same sebe.

Ambasador: Nemačko-Afrički komad sa pevanjem FOTO:  Knut Klaßen
Ambasador: Nemačko-Afrički komad sa pevanjem
FOTO: Knut Klaßen

U Domu Omladine Beograda, 27. septembra u 21:30, publika će imati prilike da pogleda predstavu Ambasador: nemačko-afrički komad sa pevanjem, autorskog tandema Gintersdorfer-Klasen, koja se bavi neokolonijalnim odnosom zapadne civilizacije prema afričkim društvima.

Olga Dimitrijević i Maja Pelević u Severnoj Koreji
Olga Dimitrijević i Maja Pelević u Severnoj Koreji

Ovogodišnja festivalska produkcija Sloboda je najskuplja kapitalistička reč, dramaturškinja Maje Pelević i Olge Dimitrijević suočava se sa (ne)mogućnošću da o nekoj drugoj zemlji, u ovom slučaju oSevernoj Koreji, govorimo van našeg kulturnog i političkog koda. Ovaj autorski projekat, biće izveden u Bitef teatru 28. septembra u 21:30, sa reprizim izvođenjem, 01. oktobra u istom terminu.

Rezervacija ulaznica je počela. Ulaznice se mogu rezervisati do 30. avgusta putem mail adrese blagajna@bitef.rs i telefonom +381698992400 (10h‒19h svim danima, osim nedeljom). Rezervacijom ulaznica se ostvaruje pravo na popust od 20%! Prodaja karata počinje 1. septembra na blagajni Bitef festivala koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29).

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.