Jean Genet: Sluškinje – paralelna ekspozicija

Gostovanje umetničke organizacije Albalunna iz Splita

U ponedeljak, 28. decebra, splitska umetnička organizacija Albalunna gostuje u Bitef teatru sa predstavom Sluškinje, paralelna ekspozicija.

Predstavu je režirao Goran Golovko, a uloge tumače Andrea Mladinić, Nikša Arčanin, Petra Težak,Goran Marković, Matea Elezović i Stipe Radoja.

sluskinje 1

 

Jean Genet: Sluškinje – paralelna ekspozicija prvi je projekat pozorišne laboratorije organizacije „Albalunna”, s ciljem stvaranja stalne platforme za rad mladih glumaca s afinitetom prema pozorišnim istraživanjima.

Zamišljena kao laboratorijsko pozorišno istraživanje rodne, polne, klasne i egzistencijalne potlačenosti, predstava Jean Genet: Sluškinje – paralelna ekspozicija kreće od autorove zamisli davanja ženskih uloga muškarcima, kako bi iskrivljenom – grotesknom slikom,gledaocu naslikao jasniju sliku sveta.

Je li stanje potlačenosti egzistencijalna potreba i nužnost pojedinca, bio on tlačitelj bio potlačeni, ili je ugovoreno društvenim datostima te postaje potreba i nužnost zbog hiljadu godina starih tlačiteljskih društvenih sastava, a zatim upisano u kolektivno nesvesno da bi u uslovima neoliberalnog kapitalizma postalo kolektivna i ozakonjena svest? Jesu li rodna i polna potlačenost u korenima totalitariz(a)ma? I na kraju: Koristi li vlast, legitimna i ona ilegalna, naše polne identitete da bi nas držala u pokornosti?

sluskinje 2

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.