Razmišljam ovih dana o klijentkinjama s kojima sam radila. O onome što su delile, bilo im je zajedničko i povezivalo ih je. Shvatam da je to, neretko, preferirani tip muškarca kojim su magnetski bivale privučene.

Mnoge moje klijentkinje vrlo su volele muškarce koji su vrlo voleli žene. Ima smisla u tome, ali – ima i opasnosti. Na pisanje o njima, tim muškarcima i ženama, podstaklo me je i vraćanje starom dobrom albumu Bilija Kinga koji nosiv naziv Ženoholik.

Marina Drobnjaković, dipl. psihološkinja i psihoterapijska savetnica

Kako pokazuje moje iskustvo, ono u radu s klijentima, ali i običnim, svakodnevnim konverzacijama, u većini partnerskih odnosa postoji disbalans moći.

Dok je jedan partner “jači”, drugi je “slabiji”, i to funkcioniše i ne predstavlja nikakav problem, osim ako se dogodi da se disbalans moći pretvori u zloupotrebu iste, a i to se dešava. Nažalost.

Pročitajte i ovo: Emocionalno iskustvo ljubavnog trougla

Nejednakost u distribuciji moći može se ticati različitih tema, pitanja i stavki – možete biti različito jaki po pitanju porekla, društvenog statusa, obrazovanja, zarađivanja, životnih ambicija, samopouzdanja, zauzimanja za sebe itd.

Odnos jednako jakih i ravnopravnih partnera još ne sretoh a, da me pitate, ravnopravnost partnera smatram jednim od preduslova zdravog partnerskog odnosa.

Za sebe i u šali, za izuzetne ljubitelje i samoocenjene poznavaoce žena umela sam da kažem da su ženoholici.

Ipak, vremenom sam shvatila da im se istinsko poznavanje žena ne može pripisati. Da mnogi ženoholici samo misle da žene duboko i dobro poznaju, ne uviđajući da im na putu tome stoji upravo i pre svega – ženoholizam.

Pročitajte i ovo: Kakvu ženu utelovljuje današnja Venera

Kada su klijentkinje u pitanju, često sam radila s onima koje je iskustvo voljenja ženoholika ozbiljno povredilo i “oštetilo”.

Na početku, emotivna veza s tim muškarcem čini se nestvarno lepom, jer – ženoholik voli i zna da osvaja i laska. Na početku.

Pročitajte i ovo: Oni koji se ne daju voleti ili portret samopouzdanja (u mladosti)

I ne samo to, on zna i da prepozna žene koje “padaju” na lepu priču i obećanja za budućnost, te ih navede da poveruju u to da su na pijedestalu i moć je na nihovoj strani.

Dotični gospodin, dakle, nepogrešivo izabere i oduševljeno se usmeri – do sledećeg izabiranja i oduševljenog usmeravanja.

Na tom mestu nastaje problem – ono što je za ženoholika lepota novog početka, za njegovu dotadašnju partnerku je (neizdrživo) bolan kraj.

Suočena s takvim krajem, ona, neretko, počne da sumnja i preispituje sve što je u datoj vezi postojalo i bilo jer, prirodno i sasvim razumljivo – dođe do utiska da je bila samo jedna u nizu, recka ili broj.

Pročitajte i ovo: Kako da znate da još uvek nije vreme da odustanete od vaše veze

S takvim svojim iskustvom, prvim ili ko zna kojim po redu, dođe na savetovanje i – krenemo. Priču po priču, sloj po sloj.

Žene koje neometano dominiraju u partnerskom odnosu gotovo da mi se ne obraćaju za podršku i pomoć. Njima i njihovim partnerima takva postavka stvari, izgleda, savršeno odgovara.

Pročitajte i ovo: Ako tražite ljubav, trebalo bi da koristite Tinder (iz najmanje ova tri razloga)

S druge strane, iskustvo rada s muškarcima mi govori da ih dominantna i pozicija suverene superiornosti pre ili kasnije učini nezadovoljnim.

Ne prija im i zabrinjava ih činjenica da se s partnerkom nikada nisu posvađali, da se ona uvek prilagodi i povinuje, povuče, složi, te prepusti donošenje važne (životne) odluke i preuzimanje odgovornosti.

Nije li to interesantno? To što mnogi muškarci zaziru od jakih žena (feministkinja), dok ih istovremeno frustrira bivanje s onima koje to nisu.

I nije li interesantno to da su mnogi muškarci, pre i češće nego žene, nezadovoljni iskustvom dominiranja u partnerskoj vezi, iako ih patrijarhalno i tradicionalno, na koje se i dalje vrlo oslanjaju – uči upravo tome?

Pročitajte i ovo: Neodoljiva privlačnost manipulatora

Znate šta još nalazim interesantnim? To što sam mnoge žene, “slabe” na ženoholike, čula da kažu da od “loših” momaka biraju i vole da naprave dobre.

Znači li to da se tim ženama zapravo ne dopadaju muškarci koje biraju, takvi kakvi jesu?

Pročitajte i ovo: Dobra karma za partnerske odnose ne znači i uspeh u odnosima

Ili znači da im se dopada “spašavanje”, “izvođenje na pravi put”, “prevaspitavanje”? Ako od “lošeg” momka volite da napravite dobrog, možete, jednostavno, izabrati onog koji već jeste takav i uživati od samog početka.

Osim ako upravo ne uživate u, da tako kažem – radu na projektu.

Iako se partnerski odnosi menjaju i danas nisu kakvi su nekada bili, mnogo šta se i dalje posmatra i razumeva kao nekada. Tako je, je li, privlačan i poželjan onaj muškarac koji je osvajač, zavodnik i “može da menja”. Rečju – ženoholik.

Međutim, žena istog ili sličnog ponašanja, ona koja vrlo voli muškarce (i seks) – bude okarakterisana kao (neprimereno) promiskuitetna, najblaže rečeno.

Pročitajte i ovo: Male, slatke stvari koje žene rade nesvesno, a na koje muškarci otkidaju

Mnogim se ženama vrlo dopadaju muškarci koji ih odmah primećuju kao seksualno privlačne.

Istim tim ženama se, kasnije, nikako ne dopada isključivo seksualno primećivanje od strane istih tih muškaraca.

Pročitajte i ovo: Prepoznavanje ljubavnih obrazaca

Sem toga, muškarca koji voli da “lovi” vrlo brzo počinje da lovi za njega zainteresovana žena, ali – ona to ne voli i bude bez uspeha.

Ne zato što ne voli, već zato što predator nikako ne može postati (lak) plen.

S jedne strane, najlakše je uvek imati nekog, kakvog-takvog. Kažem kakvog-takvog, jer – što je tih drugih više i što se češće pronalaze – to je manje verovatno da su odgovarajući i pravi.

S druge strane, isto je i teško iz perspektive nepodnošenja samoće i straha od duboke bliskosti i povezanosti s drugim.

Pročitajte i ovo: Fizički izgled kao teret prošlosti i ljubav- trudite li se da se dopadnete?

Istinski zahtevno je, ipak i u suštini, duže samovanje i dugo bivanje s jednom istom osobom. U monogamiji, da naglasim. Jer, mnogi se danas silno hvale trajanjem s onim kojeg silno varaju.

Niko nije kriv što je takav kakav je, niti ikoga treba okrivljavati zbog toga što nije po našem ukusu ili meri. I sve je, pre svega, ali i između ostalog, pitanje (ne)preuzimanja odgovornosti i postavljanja granica.

Pročitajte i ovo: U čemu je lepota rastanka? Može li se razvod ikada smatrati uspehom?

Za to kakvi danas jesmo ili nismo odgovorni smo sami ali su, velikim delom, zaslužni i naši roditelji.

Oni su prvi počeli da nas oblikuju i sve relevantno u vezi s nama, do našeg svesnog suočavanja s tim, postavili su na određeno mesto. Oblikovali su nas upućivanim nam pohvalama, kritikama, dozvolama, zabranama i, pre nego svim tim – sopstvenim primerom, bivanjem modelom.

Nijedan model, pa ni roditeljski, nije apriorno dobar i zdrav.

Tako su se neki od nas, ugledajući se na svoje roditelje, naučili otvorenoj a zdravoj komunikaciji, suočavanju s problemima i rešavanju njih, samopouzdanju, samopoštovanju i voljenju sebe, vernosti partneru, verovanju u brak i porodicu, dobrom roditeljevanju…

Pročitajte i ovo: Romantična veza na radnom mestu – da ili ne? A seks?

Dok neki od nas, nažalost, nisu bili te sreće i sve su morali sami ili uz stručnu podršku i pomoć. Ispočetka i od nule, tj. disfunkcionalno postavljenog. U tom smislu, svakoga pa i ženoholika valja razumeti.

Valja li ga birati – pitanje je s unapred poznatim odgovorom. Dobro je da ne zaboravite i znate da opravdavati ne valja nikako i nikada. Nikoga, pa ni ženoholika. I da mu pomoći može samo onaj koji se pomaganjem po zanimanju bavi, ako i tom nekom ženoholik to izabere da dozvoli.

Pročitajte i ovo: Opraštanjem oslobađamo sebe – da li ste spremni da oprostite?

Često dozvoli jer mu, još češće, presedne sopstveni ženoholizam.

Ako uviđate da živite obrasce i da vas uporno privlače oni koji vas uzmu pa ostave – potražite pomoć i sami. Od sebe je, uvek i najpre, najbolje poći.

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter