Evropska filmska akademija (EFA) objavila je nominacije za godišnje nagrade u domenu izuzetnosti filmske umetnosti.

Među novinanovim za Najboljeg evropskog glumca našao se i Goran Bogdan, za svoje glumačko ostvarenje u filmu OTAC, reditelja Srdana Golubovića.

Film je pred domaćom publikom premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u, a svetsku premijeru imao je na Filmskom festivalu u Berlinu.

Otac, Goran Bogdan photo by Maja Medić

Ostali nominovani za nagradu Najboljeg evropskog glumca su:

Bartosz Bielenia, CORPUS CHRISTI

Elio Germano, HIDDEN AWAY

Luca Marinelli, MARTIN EDEN

Mads Mikkelsen, ANOTHER ROUND

Viggo Mortensen, FALLING

Otac, Goran Bogdan photo by Maja Medić

“Otac” je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

U glavnoj ulozi, oca Nikole, našao se proslavljeni glumac Goran Bogdan, dok su ostale uloge pripale Borisu Isakoviću, Nadi Šargin, Milici Janevski, Vahidu Džankoviću, Jovi Maksiću, Nikoli Rakočeviću, Milanu Mariću i Ljubomiru Bandoviću, a u ulozi dece našli su se Ajla Šantić i Muharem Hamzić.

Otac, Goran Bogdan photo by Maja Medić

Proglašenje dobitnika 33. Evropskih filmskih nagrada biće održano u subotu, 12. novembra, i to, online, putem video-prenosa uživo iz sedišta Evrospke filmske akademije, u Berlinu.