Listi brojnih zdravstvenih problema sa kojima se višak kilograma dovodi u vezu dodata je i demencija.

Tim američkih stručnjaka utvrdio je da se razvoj demencije može dovesti u vezu sa viškom kilograma. Zaključak detaljnog istraživanja je da gojaznost uzrokuje smanjenje zapremine mozga.

Gojaznost dovodi do smanjenja zapremine mozga, a samim tim i do pojave demencije, pokazali su rezultati američkog istraživanja.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Istraživači sa Univerziteta u Bostonu došli su do tog zaključka obavljanjem ispitivanja na grupi od 733 osoba od kojih su 70 odsto bile žene.

Ispitanici prosečne starosti 60 godina bili su izloženi mnogobrojnim merenjima – telesne težine, obima struka i mnogim drugim.

Takođe, deo ispitivanja bio je i snimanje i mozga magnetnom rezonancom, čime je utvrđivana ukupna zapremina mozga i gustina bele moždane mase u njemu, koja sadrži nervna vlakna, kao i prisustvo krvnih ugušaka.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Naučnici ističu da rezultati tog istraživanja upozoravaju na vezu između gojaznosti i demencije, što bi moglo da rezultira izradom strategija za prevenciju te bolesti.

Demencija je progresivno i nepovratno propadanje intelektualnih sposobnosti koje karakterišu teškoće u mišljenju, govoru, pamćenju, učenju.

Pročitajte i ovo: Stvari koje razumeju samo mršave žene

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije iz 2005. godine, više od 24 miliona osoba u svetu pati od nekog od oblika demencije, a godišnje se registruje 4,6 miliona novih slučajeva te bolesti.