Naša glumačka diva, Branka Veselinović, danas slavi 101. rođendan!

Uz želje za dobre zdravlje, od srca joj čestitamo rođendan i želimo da ovaj divan dan provede u dobrom društvu i veselju!

Branka Veselinović je rođena u Starom Bečeju, 16. septembra 1918, kao šesto dete Jovanke i Aleksandra Ćosića. Glumu je učila na Glumačkoj školi pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. Posle dve godine studija, otišla je na praksu u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu. Njena prva uloga bila je u predstavi Karlova tetka. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd. U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940-1942), Narodnom (1944-1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (od 1947). Odmah je pokazala veliki dar da nasmeje svaku publiku.

Branka Veselinović, sa prošlogodišnje proslave 100. rođendana u Jugoslovensko dramskom pozorištu

Branka je igrala u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u komadu Kralj Betajnove. Bila je Francka u alternaciji s Marijom Crnobori. Jugoslovensko dramsko pozorište postalo je i ostalo njena matična kuća, u kojoj je odigrala oko četrdeset uloga, a poslednja je bila Dundo Niko u Držićevom Skupu u režiji Jagoša Markovića.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu upoznala je glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915–2012). Venčali su se 30. septembra 1948. godine. Sa Mlađom je igrala, proputovala svet, skladno živela 64 godine. Iako nisu imali svoju decu, odlučili su da pomažu deci kojoj je to bilo potrebno. Osnovali su Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci. Zato je Branka Veselinović četiri godine bila izabrana za ambasadora UNICEF-a.

Branka Veselinović, sa prošlogodišnje proslave 100. rođendana u Jugoslovensko dramskom pozorištu

Branka je dobrovoljni vatrogasac s činom oficira I klase.

Dug je spisak nagrada, plaketa i priznanja koje je Branka pobrala za svoj glumački i humanitarani rad, kao što su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Sterijina nagrada, Vukova nagrada…

Osim predstava u Jugoslovenskom dramskom, Branka je poznata po humanitarnim priredbama kojima je uveseljavala decu, bolesne, stare. Ona je mnogo radila i za Radio Beograd, zajedno s Mijom Aleksićem i Čkaljom, u čuvenoj emisiji Veselo veče.

Često je putovala s Desankom Maksimović, i recitovala njenu poeziju.

5.1.2

U oktobru 2012, Branka i Mlađa su sklopili Ugovor s Fondacijom JDP i donirali sredstva iz kojih se dodeljuje nagrada glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju u predstavama koje su u toj kalendarskog godini premijerno izvedene na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Od 2012, vrednu Nagradu „Branka i Mlađa Veselinović“ dobili su: Nebojša Glogovac dva puta, Aleksandra Janković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković i Jelisaveta Seka Sablić.