Višak kilograma u nekim slučajevima može biti rezultat gledanja emisija o kulinarstvu, kao i reklama i fotografija na temu ishrane!

Američki stručnjaci tvrde da iako kuvari u emisijama koriste sveže i zdrave namirnice, gledaoci će u većini slučajeva posegnuti za visokokaloričnom i nezdravom hranom.

Obožavaoci emisija Džejmija Olivera, ozbiljno bi trebalo da razmisle da li i dalje žele da prate rad jednog od najboljih kuvara na svetu, poručuju američki naučnici.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – Poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Ne pomaže ni to što kuvari koriste zdrave i sveže namirnice…

Food photo created by DCStudio - www.freepik.com
Foto by DCStudio – www.freepik.com

Naime, stručnjaci sa „Hobart i Vilijam Smit” koledža u Njujorku, otkrili su da gledanje emisija o kulinarstvu, kao i gledanje reklama i fotografija na kojima je hrana povećava rizik od gojenja.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Prema njihovim navodima, takav vid programa kod utiče na to da se kod posmatrača aktiviraju određeni centri u mozgu koji stvaraju osećaj gladi.

To podstiče posmatrača da dok gleda TV program privremeno utoli glad konzumiranjem čipsa i drugih grickalica, piše Dejli mejl.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Iako kuvari u emisijama za pripremanje specijaliteta koriste sveže i, pre svega, zdrave namirnice, gledaoci će u većini slučajeva posegnuti za visokokaloričnom i nezdravom hranom.

Poznato je da je gledanje televizije dovedeno u vezu sa neaktivnošću, a to je gotovo siguran put ka gojaznosti.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o ishrani tokom posta

Prethodne studije pokazale su da gledanje emisija, reklama i fotografija o ishrani povećava želju za prejedanjem, a samo sat gledanja televizije tokom dana može „osigurati” šest kilograma viška na godišnjem nivou!