MCF OTKUPIO PRAVA ZA DISTRIBUCIJU NAGRAĐENIH FILMOVA NA PRESTIŽNOM FESTIVALU

Na održanoj tradicionalnoj 80. Venecijanskoj mostri, koja je ujedno najstariji filmski festival koji se održava još od davne 1932. godine, prikazana su značajna filmska ostvarenja, a po tradiciji kao uvertira u dodelu nagrade Oskar.

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u najživopisnijem gradu, Veneciji, za Glavnu nagradu Zlatni Lav takmičilo se ukupno 23 ostavrenja, a prestižno priznanje za najbolji film poneo je naslov “Jadna svorenja” (Poor things) reditelja Jorgosa Lantimosa.
Srebrni Lav za najbolju režiju dodeljen je istaknutom italijanskom reditelju Mateu Garoneu za film “Ja kapetan”, dok je “Zelena granica” rediteljke Agnješke Holand ovenčann specijalnom nagradom žirija.

Ramy Youssef and Emma Stone in POOR THINGS. Photo by Yorgos Lanthimos. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 20th Century Studios All Rights Reserved.

Kada je o akterima reč. nagrada za najbolju glumicu pripala je amerikanki Kajli Speni za ulogu u filmu “Prisila”, a nagrada za najboljeg glumca Piteru Sarsgardu za ulogu u filmu “Memorija”.
Garoneov film “Ja kapetan” poneo je još jedno priznanje, naime glumcu Sejdu Saru pripala je nagrada za najboljeg mladog glumca baš u ovom filmu.

Ovogodišnji dobitnik Zlatnog lava, film “Jadna stvorenja” je Lantimosava naučno-fantastična romansa sa Emom Stoun, Markom Rafalom i Vilemom Dafoom u glavnim ulogama. Reditelj se ponovo nakon filma “Miljenica” ujedinio sa scenaristom Tonijem Meknamarom donoseći novu priču na veliko platno.

Pod zaštitom naučnika Bakstera (Vile Dafo), Bela (Ema Stoun) je željna da uči.
Gladna ovozemaljskog koje joj nedostaje ona i Dankano Vederbun (Mark Rafalo), uglađeni i razvratni advokat beže u burnu avanturu širom kontinenta.
Oslobođena predrasuda datog vremena, Bela postaje nepokolebljiva u svojoj nameri da se založi za jednakost i slobodu.