Nakon velikog uspeha u Franfurtu, Bremenu, Varšavi, Sofiji i Atini, Nacionalna trupa za klasično pozorište nastupiće sa svojim projektom Glas španskih klasika u sredu, 2.decembra, u Domu Omladine, u 19:00h.

Tom prilikom će glumci izvesti dramsko čitanje u režiji Elene Pimente i na sceni oživeti najlepše fragmente iz pozorišnih komada Lope de Vege i Kalderona de la Barke. Glumci će čitati fragmente na španskom jeziku, a za ljubitelje pozorišta u Beogradu biće obezbeđen prevod. Ulaz slobodan dok se ne popune mesta.

CNTC

Glumci Natalija Uaerte, Hakabo Disenta i Pepa Pedroće, uz pratnju Leris Morales na vihueli, u režiji Elene Pimente oživeće na sceni u vidu scenskog pripovedanja najlepše fragmente iz dela Život je sanNamesnik iz Salamee Kalderona de la Barke i Baštovanov pas Lopea de Vege sa željom da nas podsete ili upoznaju sa najboljim pozorišnim delima Zlatnog španskog veka (XVI i XVII vek). Ljubitelji pozorišta uživaće u govoru u stihu i scenskoj magiji i približiće se večito aktuelnim temama kao što su: ljubav, tiranija vlasti, spletkarenje zarad moći, odgovornost vladara i roditelja i potraga za srećom.

Trupa je pozorišni projekat prošle godine izvela u različitim gradovima u Francuskoj, Engleskoj i Irskoj, a ove godine u okviru svoje evropske turneje obićiće šest centara Instituta Servantes (Frankfurt, Bremen, Varšava, Sofija, Beograd i Atina).

Španski Zlatni vek obuhvata period renesanse i baroka (XVI i XVII vek) kada su stvarali neki od najvećih imena ne samo španske već i svetske književnosti (Lope de Vega, Pedro Kalderon de la Barka, Migel de Servantes, Francisko de Kevedo i Luis de Gongora). Posebno se izvajaju kada je u pitanju pozorište Lope de Vega, koji je napisao preko 1800 pozorišnih komada i Kalderon de la Barka.

Lope de Vega, rođen 1562, kao dramski pisac sproveo je revoluciju u zapadnom pozorištu tako što je osmislio “novu komediju” koja je donela novine kako u formi tako i u sadržaju. Naime, pozorište drastično menja sa njim svoju prirodu i tehniku mešajući tragične i komične motive. Glumci će nam na sceni izvesti fragmente iz njegovog dela Baštovanov pas (1611) u kom nam šalje poruku da ljubav uvek pobeđuje i savlađuje sve prepreke. To je topla komedija koja se odvija u prefinjenom ambijentu palate gde jedna žena Dijana pronalazi put ka vlastitoj slobodi, pored čoveka kog voli.

Kalderon de la Barka, rođen 1600, podiže novu komediju Lope de Vege na još viši nivo ostavljajući nam najlepše pozorišne komade iz XVII veka. U sredu ćemo se upoznati sa fragmentima iz dela Život je san iNamesnik iz Salamee. U prvom delu pisac nas suočava sa borbom za našu sopstvenu sudbinu kroz sudbinu princa Poljske, Sigismunda, kojeg je otac nepravedno zatočio. U drugom delu, Namesnik iz Salamee, predstavjen je sukob između oca i sina.

Nacionalna trupa za klasično pozorište je osnovana od strane Ministarstva kulture Španije sa željom da očuva i promoviše pozorišno nasleđe pre XX veka.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.