Kao i sama vasiona i sve u njoj i ovaj blog post nastaje u procepu tkanja prostor-vremena, a kao rezultat dejstva potpuno suprotnih sila koje su se neverovatnim sticajem okolnosti stekle na jednom mestu, mada u različitim trenucima: mog ega poduprtog sa par krigli piva koji me je uveravao da ako mogu da pišem kompjuterske programe mogu da napišem i kršten blog post, Žanine vizije da bi bilo zaista kul da neko piše o sajber seksu i Gagicinog predloga da pišem o ljubavi. Samo postojanje ovog procepa nije dovoljno za stvaranje; za prasak, a potom i kreaciju, potreban je i Božanski dodir.

Neverovatnim sticajem okolnosti ovaj dodir došao je u formi neobično lepe Čaše, sazdane od plemenitog porcelana, vitke i tanane, ukrašene brižljivo izabranim ornamentima, koja se materijalizovala tik uz horizont događaja (poprilično zajebano mesto).

To je bila zapravo jedina sličnost između Čaše i kita-ulješure koji se materijalizovao zajedno sa saksijom petunija nekoliko milja iznad površine planete (takođe poprilično zajebano mesto) .

kit

“Ovaj je poprilično potegao iz Čaše”, pomislićete, no uprkos sumanuto velikoj neverovatnoći da je ovo neistina postoji poprilično puno razloga zašto ovo nije istina. Prvi razlog je što ja veoma retko pijem, osim par krigli piva ponekad sa ekipom, ili neki odabrani viski sa Zlajom, ili pelinkovac sa KetiP te davne 2000 godine. Drugi mnogo uverljiviji razlog je što ideja o kitu i petunijama nije moja, mada me okupira i dan danas, više decenija nakon što sam prvi put pročitao “Autostoperski vodič kroz Galaksiju”.

“Autostoperski vodič kroz Galaksiju” je obavezna literatura za svakog geeka. Ako iz nekog razloga želite da Vaše dete postane geek obavezno mu kupite ovu knjigu. Vodič je poznat po tome što savija mozak dovodeći ga u stanje u kome je upotreba alkohola više potrebna za hrabrost da se suluda ili pak opskurna ideja ( poput one da se štampano izdanje “Sitа i rešeta” finansira prihodom od objavljivanja čitulja ) izgovori, nego da Vam tako nešto sumanuto padne na pamet.

Drugi razlog za čitanje vodiča je što ova knjiga u sebi sadrži sažet odgovor na pitanje smisla života, vaseljena i svega ostalog – 42. Stoga se nemojte začuditi ukoliko sretnete geeka u Njujorku i upitate ga u kojoj ulici se nalazi sedište Ujedinjenih Nacija, da dobijete odgovor “četrdeset drugoj”, što je doduše odgovor koji ćete dobiti i od bilo koga drugog ukoliko ne dobijete odgovor “četrdeset osmoj” obzirom da se pomenuta zgrada zaista nalazi na uglu te dve ulice.

cetrdesetdva

Treći razlog zbog kojeg je Vodič pogodan za mladog humanoida sa planete Zemlje je što promoviše pozitivan pristup životu – DON’T PANIC.

No nije sve tako lila. Sličnost između Vodiča i alkohola je što oba treba konzumirati sa merom. Kao primer se često navodi geek koji je platio danak neiskustvu tako što je voljenoj osobi čestitao 42. rođendan rečima: “Ti si moj život, vaseljena i sve ostalo”, zanemarujući da ova rečenica osim što je sirovi kliše predstavlja i očigledno preterivanje, te je umesto priželjkivanog strastvenog poljubca, akter ovog događaja dobio peškir u facu sa molbom da ga ne ostavlja više na fotelji.

No kad se bolje razmisli uopšte nije neverovatno, pogotovo iz perspektive geeka, da se suština života može predstaviti brojem. Možete li zamisliti nauku bez broja Pi, bez Plankove konstante, Avogardovog ili Imaginarnog broja? Možete li zamisliti umetnost bez brojeva koji definišu savršenu proporciju poput Zlatnog preseka? Možete li zamisliti muziku bez brojeva koji čine harmoniju? Ako brojevima možemo opisati muziku, kao talase koji na najintimnijem nivou zapljuskuju dušu, postoji li želja i osećanje koje u svim svojim nijansama ne možemo preneti brojevima?

numbers-small

Broj 42 je u tom smislu dobar kao i neki drugi broj, običan, a opet poseban, poseban ukoliko ga pripitomite. Da li ste znali da Vas iz špila karata gledaju 42 oka, ili da duga zaklapa ugao sa horizontom od približno 42 stepena?

Otkrijte mesto broja 42 u vašem životu i otkrićete geeka u sebi 🙂

 

P.S

 

I evo stigli smo do kraja ovog posta, a verni čitalac S&R Miša pizdi pošto sam izneverio Žanina očekivanja i očigledno nije bilo ni reči o sajber seksu, nego neko trabunjanje o Čaši, kitu i brojevima na kraju… Mišo DON’T PANIC !!! “Kad nečeg nema, uvek ima mesta za poboljšanje” moto je odeljenja Sirijuske kibernetske korporacije na Sirijusu B.

ZBL