Frojd je mnogo doprineo da prihvatimo našu seksualnost kao potpuno normalnu, bez obzira na to da li je cilj seksualne aktivnosti ostvarivanje potomstva ili ne.

U njegovom ličnom projektu istraživanja seksualnih fantazija, došao je do dva značajna otkrića – da seksualne fantazije služe kao ispunjenje primitivnih, neprihvatljivih želja, ali i da često štite um od još neprijatnijih misli.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

On je na seksualne fantazije gledao kao na mentalni proizvod koji igra važnu ulogu u ljudskom umu.

Pročitajte i ovo: Šta bi muškarci trebalo da znaju o pružanju oralnog seksa ženama

Kako je Frojd vremenom sticao sve veće iskustvo u privatnoj praksi, počeo je jasnije da uviđa da se naš fantazmatski život ne odvija uvek na predvidljiv način. Jednom prilikom se u vezi sa tim poverio svom kolegi: “Sve mi je bliža pomisao da na svaki seksualni čin treba gledati kao na proces u koji su uključene četiri osobe“.

Pročitajte i ovo: Sigurne poze za postizanje orgazma

Ali, šta je Frojd tačno želeo da kaže sa ovom prilično provokativnom opaskom?

Moguće je da to ima veze snjegovom tezom da smo mi biseksualna bića, pa u seksualnom aktu svako od nas ulazi sa umom koji uključuje muške i ženske delove.

Pročitajte i ovo: Seksualne fantazije – ono što te u stvarnosti uznemiruje, u mašti te seksualno uzbuđuje

No, možda je Frojd već tada poćeo naslućivati da za vreme seksualnog akta muškarac i žena možda zamišljaju slike neke treće osobe, što bi značilo da dok gospodin Smit i gospođa Smit imaju koitalni odnos, sasvim se lako može dogoditi da on zamišlja drugu ženu, a da ona razmišlja o drugom muškarcu, pa umesto za dve osobe, krevet postaje tesan za četiri.

Pročitajte i ovo: Zašto imamo seksualne fantazije – koja je njihova shvrha i kako mogu da dovedu do krvavog pira?

Kao veoma iskusan stručnjak za duševno zdravlje, Frojd je sigurno bio upoznat ne samo sa izvanbračnim prevarama, već i sa “unutar bračnim prevarama”, to jest, tajnim seksualnim mislima pomoću kojih varamo naše partnere, čak i kada vodimo ljubav sa njima.