Zahvaljujući flertu na poslu osoba postaje samouverenija, zadovoljnija i produktivnija, ali tanka je granica između bezazlene igre zavođenja i ulaska u nešto pri čemu mnogi mogu da budu povređeni.

Definicija flerta kaže da je reč o bezopasnoj igri zavođenja čija je svrha zabava i da ukazuje na površno interesovanje za nekoga, bez ikakvih ozbiljnih namera za postizanjem nečeg višeg ili formiranjem ljubavne veze, piše portal Woman Life Style.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da sve mora da ostane unutar tih granica, jer flert može da bude snažan alat koji ima mnogo prednosti – može da „napumpa“ samopouzdanje, opusti i smanji stres na poslu, ali i stvori čvršću povezanost sa kolegama na poslu i van njega.

Business photo created by pressfoto - www.freepik.com
Foto by pressfoto, Freepik.com

Još je zanimljivija činjenica da je u američkom istraživanju objavljenom u listu Lična i socijalna psihologija objavljeno da su žene koje koriste flert na poslu mnogo bolje u pregovaranju i postizanju svojih ciljeva od onih koje to ne čine.

Pročitajte i ovo: Da li je prvi utisak zaista pravi?

Takođe, psiholozi smatraju da imati nekoga bliskog u radnoj okolini pomaže u otklanjanju lošeg osećaja konkurencije na poslu, što za rezultat može da ima povećanu produktivnost i sveukupno zadovoljstvo poslom.

Pročitajte i ovo: Kojih se žena muškarci plaše? I zašto? 

Međutim, premda ne postoji vidljiva linija, ne treba nikada zaboraviti da se ona nalazi tamo gde je osoba zacrta i to na mestu koje razdvaja zabavu od neugodnosti i kolegu od ozbiljne veze.

People photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto by master1305, Freepik.com

„Postavljanje granica ima ključnu ulogu u tome da ne zaboravite šta je dolično ponašanje u poslovnom okruženju“, kažu stručnjaci i preporučuju oprez da se partner/partnerka ne bi zabrinuli ili osećali ugroženo zbog nekog od kolega.

Pročitajte i ovo: Ljubav na prvi pogled – da li je stvarna ili samo varka?

S druge strane, nisu zanemarljive prednosti održavanja ovakve vrste veze, jer nimalo nije loše da osoba ima „dežurnog kolegu za flert“ na poslu, jer će tada radno vreme definitivno proleteti.