Kada neki prirodni događaj koincidira sa zrelošću naše svesnosti, mi se otvaramo za nove dimenzije iskustva, spontane inicijacije prirode, nove početke koji su osnova naše zrelosti i mudrosti.

Kao deo prirodnog procesa starenja, telo proizvodi sve manje količine reproduktivnih hormona. Jajnici i materica se smanjuju, i konačno, menstruacioni ciklus prestaje. Ovaj fiziološki događaj se naziva menopauza ili klimakterijum.

Obično se događa između četrdeset pete i pedeset pet godina života, iako ima slučajeva kada počinje ranije.

Foto Lesly B. Juarez
Foto Lesly B. Juarez

U hladnijem klimatu, žene koje ranije dobiju menstruaciju obično doživljavaju menopauzu kasnije. U toplijim zemljama, menopauza često počinje ranije.

Pročitajte i ovo: Tajna seksualne želje u dugim vezama

Pročitajte i ovo: Ne možete da spavate, lome vam se nokti, a kosa opada?!

Operacija materice (hysterectomia) ne utiče na menopauzu ako se ne uklone i oba jajnika. Često se ostavlja jedan jajnik (ako je zdrav) koji nastavlja da proizvodi dovoljnu količinu estrogena i odlaže menopauzu do uobičajenih godina.

Photo by Sawyer Bengtson on Unsplash

Pad estrogena i progesterona u klimakterijumu uzrokuju male promene u kostima, koži i cirkulaciji, ali u suštini najveći značaj menopauze je da žena više ne može da zatrudni. Sve druge funkcije i sposobnosti ostaju iste i nema nikakvih smetnji ličnom razvoju.

Pročitajte i ovo: Prirodni preparat za sjajnu, bujnu i lepršavu kosu

Fizički simptomi menopauze

Postepeno opadanje proizvodnje hormona počinje nekoliko godina pre prestanka menstruacije, i kako se smanjivanje nastavlja, menstruacije postaju oskudnije, kraće traju i ređe se pojavljuju. Kod nekih žena, posle dugih pauza, menstruacije mogu povremeno da budu obilne, a kod nekih ciklus prestaje naglije.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti rak grlića materice

Kod oko 15% žena, ciklus ponovo počinje posle jednogodišnje ili nešto duže pauze, i onda sasvim prestaje.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

Kako se telo prilagođava brzoj promeni hemijske ravnoteže, obično se doživljavaju fizičke nelagodnosti. Ovo nije samo psihološko, jer postoji i jasna fizička osnova, i događa se i ženama koje su inače sasvim zdrave, aktivne i pozitivnog stava.

Photo by Caleb George on Unsplash

Vrući talasi su iznenadni naleti vrućine u grudima, gornjem delu leđa, grlu i glavi, a ponekad ih prati i tačkasto crvenilo kože. Žena može za to vreme da se obilno znoji, da bi se zatim osećala slabom i imala drhtavicu. Ovakvi vrući talasi traju kratko, a mogu da se produže i do petnaest minuta. Nepredvidljivi su, i mogu da se javljaju nekoliko puta u toku dana.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o raku dojke

Neke žene ove talase doživljavaju u vreme uobičajene pojave njihovih perioda. Oni se najčešće javljaju noću (»noćno znojenje«) i pošto mogu da poremete spavanje, jedan su od glavnih uzroka umora i razdražljivosti koji se osećaju u toku dana. Iako nisu sasvim jasni, izgleda da su vrući talasi pokušaj hipotalamusa da se prilagodi iznenadnim hormonskim promenama.

Photo by Pete Bellis on Unsplash

Kada se telo sasvim privikne na niži nivo estrogena, ovi talasi se gube.

Atrofija vagine je medicinski termin za gubitak fiziološke vlažnosti i elastičnosti vagine, što je posledica smanjenja sekrecije vaginalnih zidova. Suvoća vagine može da bude uzrok bolnog seksualnog kontakta, i predispozicije za infekcije.

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

Obično se javlja u kasnijem delu menopauze i ne razvija se značajnije do pet ili deset godina posle potpunog prestanka menstruacionog ciklusa.

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

Povećavanje telesne težine nije neophodno posledica menopauze, ala apetit može da se poveća u ovom periodu. Sa starošću, potrebe tela za hranom se, u stvari, smanjuju i regularna dijeta i poštovanje unutrašnje mudrosti tela, sprečiće gojaznost.

Photo by Kaci Baum on Unsplash

Sindrom menopauze je termin lekara kojim se pokrivaju ne samo pomenuti problemi, već i drugi simptomi kao što su glavobolja, poremećaj varenja, omaglice, lupanje srca, nepravilnosti krvnog pritiska, nesanica, letargija, razdražljivost i depresija. Sve ovo nije direktno u vezi sa padom nivoa estrogena.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti pojavu leukoreje – belog pranja

Ipak, hormonske fluktuacije definitivno utiču na raspoloženje žene i mogu da uzrokuju neprijatna događanja, fizička i psihička, u osetljivijih žena.

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

Fizičke i emocionalne teškoće se menjaju iz dana u dan i neke žene ih uopšte ne doživljavaju.

Studije izvedene u Engleskoj i Americi, pokazale su da su samo vrući talasi, noćno znojenje i vaginalna atrofija u direktnoj vezi sa klimakterijumom.

Photo by Andressa Voltolini on Unsplash

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Uopšte, izgleda da će većina žena (osam od deset) doživeti neku vrstu nelagodnosti, ali obično ne do stepena koji će poremetiti njihovo življenje i zahtevati medicinski tretman. Samo mali broj žena (dve od deset) imaju veći broj problema koji remete njihov uobičajen ritam života.