Da li se vraćate u Firencu i želite da otkrijete (takođe) njenu manje turističku stranu? Evo adresa i saveta za kratki odmor u gradu umetnosti koji vas neće razočarati.

Uvek postoji dobar razlog da organizujete (još jedan) vikend u Firenci.

U stvari, „kolevka renesanse” je sve samo ne uspavana destinacija, ista kao i sama, i sa svakom posetom uspeva da ponudi nešto novo.

Foto Žana Korolija
Foto Žana Korolija

Čak i njegovo prestižno – i gotovo beskrajno – umetničko i arhitektonsko nasleđe nastavlja da čuva iznenađenja. Primer? Između posete galeriji Ufici i šetnje botaničkim čarima vrta Boboli, od novembra 2023. naći ćete vremena i za iskustvo bez presedana: prvi put u istoriji, Mikelanđelova tajna soba će postati dostupna.

Smeštena u muzeju kapele Mediči, na korak od istorijske pijace San Lorenco, ova mala soba čuva na svojim zidovima crteže na ugljenu koji se pripisuju briljantnom umetniku. Ali koje etape treba da očekujete tokom dvodnevnog putovanja u Firencu?

Gde je još uvek moguće probati lokalne specijalitete – od ribolite do Fiorentine – kao domaći? A šta dodati najpopularnijim destinacijama da uhvatite savremeni duh koji (takođe) prolazi ovim gradom? Nudimo vam izbor adresa.

Kafa sa potpisom zanatskog preduzeća na Piazza Ferrucci

Poklon književnim kafićima koji su nekada primali intelektualce i umetnike u istorijskom centru Firence, peti kafić koji su u gradu otvorili nagrađivani šampion barista i stručnjak za kafu Frančesko Sanapo i Patrik Hofer.

Deset godina nakon uspešnog gradskog debija, Ditta Artigianale je takođe sleteo na Piazza Ferrucci pre nekoliko meseci.

To je klasično mesto za sedenje, opuštanje i uživanje u pauzi u bilo koje doba dana: od doručka do aperitiva, preko ručka, uz recepte (takođe) etničke inspiracije.

Pored neizbežnog izbora kafa, restoran ima internu pekaru, sa internacionalnom i firentinskom ponudom peciva.

Gde jesti pravi firentinski odrezak (i više)

Ribolita La Grotta Parri, istorijska i porodična tratorija, nedaleko od prelepe bašte hortikulture, koja hrani Firentince od 1948. godine, je nezaboravna. Njegovo ime podseća na statuu koja se nalazi u centralnoj Lođi di Lanci (ili della Signoria), restoranu Persej, čiji tradicionalni toskanski meni uključuje biftek iz Fiorentine.

Dve lokalne adrese All’Antico Vinaio, kultne destinacije za uličnu hranu u Firenci koja nudi ukusnu Schiacciata punjenu na licu mesta, zadovoljavaju nepce (i vredi čekati u redu). Da biste probali odličan sladoled, svratite u Oltrarno, u Gelateria della Passera.

Ekskluzivna poseta novom centru savremene umetnosti

Da li ste sigurni da ste već posetili sve izložbene prostore i muzeje u Firenci? U istorijskom centru, nedaleko od bazilike San Lorenco, u ime umetnosti oživljava bivši decenijama zatvoren manastir.

U stvari, do 2025. godine muzej Sant’Orsola će biti otvoren za posetioce, koji u međuvremenu – po rezervaciji i prema određenom kalendaru – otvara svoja vrata za javnost sa inicijativama za besplatan ulaz kako bi otkrio umetnička dela specifična za lokaciju koja obogatiće svoju kolekciju u toku.

Kupovina, kokteli i događaji u Manifattura Tabacchi

BEZ TEBE, BEZ SEVERA, BEZ NASLOVA naziv je personalne izložbe firentinskog umetnika Đovanija Ocole koja se može posetiti do 28. januara 2024. u nekadašnjim industrijskim prostorima Manifattura Tabacchi, kulturnog, gurmanskog i komercijalnog centra Firence u stalnom razvoju.

Napuštena firentinska fabrika cigara, predmet velikog projekta regeneracije, ponovo se rađa: prodavnice, ateljei, restorani, prostori za kulturu i događaje su već aktivni; Viseća bašta, koju je dizajnirao pejzažni arhitekta Antonio Peraci i preimenovana u Officina Botanica, takođe je dostupna svima. Definitivno mesto do kojeg treba doći, u blizini parka Cascine ili zelenih pluća Firence, na obali reke Arno.

Noć (ili večera na terasi) u The Social Hub-u

Strateška lokacija i dobre veze javnog prevoza za The Social Hub Firenca, hotel sa 4 zvezdice sa širokim izborom soba, izdašnim prostorima za deljenje i umetničkim delima specifičnim za lokaciju.

Uključuje teretanu koja radi non-stop, knjižaru, bar, bistro, prostore za rekreaciju i sada legendarni krov sa bazenom za (zaista) plivanje sa pogledom koji oduzima dah.

A ako niste imali vremena da isprobate dim sum i druge recepte sa potpisom u privremenom prozoru Ksinge Gogo, na terasi, svratite u firentinski restoran Il Gusto di XINGE, koji je dizajnirao kineski kuvar Xin Ge Liu.