Buntovan i nemiran, pobožan i skandalozan, nezavisan i silovit, Karavađo je, kakvim ga reditelj Mikel Plačido opisuje u ostvarenju “Senka Karavađa” (Caravaggio’s Shadow) umetnik apsolutnog talenta u kom žive genijalnost i neposlušnost.

Od četvrtka, 28. decembra u domaćim bioskopima naći će se film reditelja Mikela Plačida (Michele Placido) “SENKA KARAVAĐA”, o zamršenom i avanturističkom životu jednog od najvećih likovnih umetnika u istoriji, Mikelanđelu Merizi, poznatom kao Karavađo.

Duž Italije, 1610. godine, Karavađo je jedan od najbriljantnijih slikara svog vremena, ali i buntovnik protiv odluka crkve.

Obavešten da umetnik u svojim delima prikazuje prostitutke, lopove i skitnice, papa Pavle V naređuje vatikanskoj tajnoj službi da sprovede istragu o Karavađu nakon čega treba da odluči da li slikara da pomiluje ili ne, jer nakon što je osuđen na smrt zbog ubistva ljubavnog rivala, Karavađo to i traži.

Istraživač, poznat kao Senka, započinje istragu koja će ga navesti da otkrije poroke i vrline umetnika čiji život drži u rukama.

Prema rečim reditelja Plačida, film opisuje velikog umetnika poput rok zvezde koja živi u kovitlacu života i koja bi u današnja vremena nastanjivala Njujork ili London.

Karavađo je došao u Rim, centar sveta, univerzum imigranata, prostitucije, kardinala, prinčeva i naslilnika. Mesto ogromnog bogatstva i ogromnog siromaštva, gde novac teče u palatam i gde beskućnici gladuju na uličicama.”

Buntovan i nemiran, pobožan i skandalozan, nezavisan i silovit, Karavađo, kakvim ga reditelj opisuje u filmu “Senka Karavađa” je umetnik apsolutnog talenta u kom žive genijalnost i neposlušnost.