Institut Servantes i Jugoslovenska kinoteka organizuju filmski ciklus posvećen svetski poznatom glumcu Antoniju Banderasu, od 3-7. oktobra, koji je ove godine primio Počasnu nagradu Goja od strane Španske filmske akademije kao najmlađi glumac koji je dobio nagradu za životnu delo u 54. godini života.

Antonio Banderas 2

Tim povodom, Institut Servantes organizuje filmski ciklus posvećen ovom španskom glumcu koji obuhvata pet žanrovski različitih filmova u kojima je on igrao ili koje je režirao. Ciklus će se prikazati u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) od subote do srede u terminu od 20:30. Svi filmovi su titlovani na srpski jezik. Ulaznice po ceni od 200 dinara mogu se nabaviti na blagajni Jugoslovenske kinoteke pre projekcije.

Ciklus “Počasna nagrada Goja: Antonio Banderas” obuhvata četiri filma između 1985. i 1990. godine u kojima je Antonio Banderas igrao i jedan film iz 2006. godine na kom je radio kao reditelj. Filmski ciklus osim što predstavlja žanrovski različite filmove na kojima je Antonio Banderas radio, pruža uvid u špansku kinematografiju osamdesetih godina.

Takođe, odlično se vidi i razlika između njegovih ranih radova i potonjeg prelaska iza kamere. Ciklus otvara u subotu komedija “Faraonov dvor” iz 1985. u kojoj su pored Banderasa igrali neki od najboljih komičara španskog filma. Nedelja i ponedeljak su rezervisani za trilere “Zadovoljstvo ubijanja” iz 1988. i “Ako ti kažem da sam pao” iz 1989. U utorak će biti prikazan film u kom je Banderas odigrao neizbežnu rolu zavodnika “Protiv vetra” iz 1990. Ciklus će zatvoriti film koji potpisuje kao reditelj “Put u nepoznato” iz 2006. gde okom zrelog posmatrača oslikava probleme omladine u XXI veku.

GRA085. MADRID, 24/10/2014.- El actor, director y productor Antonio Banderas, durante el encuentro que ha mantenido hoy con los medios con motivo del Goya de Honor que recogerá en la próxima edición de los Premios de la Academia de Cine, con el que verá recompensada su "fulgurante carrera a ambos lados del Atlántico". EFE/Emilio Naranjo

Antonio Banderas nagrađen je Počasnom nagradom Goja 2015. Španska filmska akademija donela je ovu odluku na osnovu  ͈njegove briljantne karijere sa obe strane Atlantika, tokom koje je realizovao raznovrsne uloge, pokazao svoje rediteljsko umeće i uronio i u oblast produkcije.” Antonio Banderas je najmlađi glumac koji je dobio u svojoj 54. godini nagradu za životno delo. Nagradu mu je predao čuveni španski reditelj Pedro Almodovar sa kojim je Banderas više puta sarađivao. U govoru prilikom primanja nagrade Banderas je istakao da je “gluma za njega više od profesije, da sve što poseduje i što on jeste zahvaljuje upravo ovom zanimanju.”

Nagrade Goja dodeljuju se od 1987. godine u različitim kategorijama za najbolja filmska ostvarenja na španskom jeziku koja obuhvataju dela iz Španije i Latinske Amerike.

Antonio Banderas (Malaga, 1960) počeo je da radi još od rane mladosti na televiziji i pozorištu, a nekoliko godina kasnije debitovao je u filmu Pedra Almodovara “Lavirint strasti”. Zajedno sa ovim rediteljem je snimio pet filmova a naslovi kao što su “Matador”, “Žene na rubu nervnog sloma”, “Veži me” doprineli su da Banderas postane velika nada španskog filma. Nakon ovih ostvarenja počinje i njegova internacionalna karijera koja ga je dovela do Holivuda. Upravo u SAD je snimio i svoj prvi rediteljski debi, film “Ludi u Alabami” (1999). Ljubav prema rodnoj Malagi očigledna je i u njegovom drugom dugometražnom filmu “Put u nepoznato.” Nagradu Goja je posvetio svojoj kćerci, Steli del Karmen.