Spominjali smo ga kao jedan od najboljih filmova 2019. godine, ali ne slučajno.

Parazit je jedno od najoriginalnijih kinematografskih dela viđenih prošle godine i srećni smo što je korejski režiser Bong Joon-ho, već autor čuda kao što su Snowpiercer, The Host i Okja, konačno došao do nagrada koje zaslužuje na međunarodnom terenu.

Parazit je od strane Američke filmske akademije nominovan za najbolji film i za najbolji strani film, ali se takođe takmiči za najboljeg režisera, najbolji originalni scenario, najbolji produkcijski dizajn i najbolju montažu.

Pročitajte i ovo: Preporuka: Stigao je ”Novi papa”, nastavak serije Paola Sorentina ”Mladi papa”

Film je pobedio na poslednjem Filmskom festivalu u Kanu.

Inače, priča je luda koliko i uznemirujuća. Ki-woo nije imućan dečak. Živi sa roditeljima i sestrom u malom stanu. Kada prijatelj zatraži od njega da ga zameni kao učitelja engleskog jezika deci iz vrlo bogate porodice, Ki-woo prihvata zadatak.

Pročitajte i ovo: Filmska preporuka: DŽUDI, o životu filmske dive Džudi Garland, sa Rene Zelveger u glavnoj ulozi

Učtiv, ljubazan, susretljiv, simpatičan i inteligentan, Ki-woo odmah osvaja srca svih ukućana i stupa u blizak odnos sa njima, toliko da porodica, kada predloži da pronađe učitelja slikanja, koji bi mogao da poradi na slikarskom umeću sina porodice, odmah to prihvata. Međutim, Ki-woo je obmana – mladić angažuje svoju rođenu sestru koja stvara fiktivni identitet i pretvara se da je učitelj likovnog obrazovanja. Na ovaj način se sve više i više infiltrira u životu porodice i njenih članova. Ali obmana se ovim se nezavršava.

Pročitajte i ovo: MALE ŽENE (Little Women), u režiji Grete Gervig

Vrlo zanimljiva priča urađena na nesvakidašnji i vrlo originalan način. Svakako vam preporučujemo da pogledate ovaj film pre dodele Oskara jer je jedan od najvećih kandidata za nagradu/e.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.