U nizu filmova koje vam predlažemo da pogledate u pred oskarovsko vreme je i pitka filmska obrada književnog klasika Lujze Mej-Alkot, u režiji Grete Gervig.

Doduše, štiva koje smo čitali kada smo bile devojčurci od 12 godina, ali nije naodmet malo vratiti se u detinjstvo, utonuti u udobnu sofu, sa šoljom vruće kafe i slatkim kolačićima pride i odgledati ovaj simpatični film(ić). Ako uspete da se priviknete da vrišteću halabuku koju pravi četiri devojčurka u prvom delu filma.

Male žene je večna i vanvremenska priča o četiri devojčurka u odrastanju, koje se bore za sopstveni životni put. Četiri sestre Marč – Meg, Džo, Ejmi i Bet, upoznajemo još kao devojčice i tinejdžerke koje su u najosjetljivijim godinama ostale da žive same sa majkom Marme, moralnim stubom porodice, dok je njihov otac otišao u Građanski rat.

Pročitajte i ovo: Druga sezona britanske hit serije SEKSUALNO VASPITANJE je u etru – gledajte bezobrazno zabavnu seriju o seksualnom sazrevanju

Vrednosti koje su u njih usađene u tom periodu, pa i ranije, pratiće ih celog života, dok će svaka od njih pokušati da pronađe svoje mesto pod suncem.

Pročitajte  ovo: Filmska preporuka – Vadi noževe – Danijel Krejg, Džejmi Li Kertis i Don Džonson u glavnim ulogama

Greta Gerwig uspjela je da adaptira roman i iz njega izvuče sveže, savremeno delo koje na nov i slobodan, mada dubok način, govori o ženstvenosti. Iz tog razloga, neki kritičari ocenjuju da je zaslužila da se pojavi u petorci u trci za Oskara za najbolju režiju jer je posao koji je odradila iza kamere bio majstorski i teži od stilske vežbe koju su mnogi kandidati radili na osnovu svog konsolidovanog backgrounda. Međutim, to nije slučaj.

Pročitajte i ovo: DŽUDI, o životu filmske dive Džudi Garland, sa Rene Zelveger u glavnoj ulozi

Film je, međutim, nominovan za šest nagrada Akademije: najbolji film, najbolja glumica – Saoirse Ronan kao Jo, najbolja sporedna glumica – Florence Pugh kao Amy, najbolji soundtrack – Alexadre Desplat, najbolji adaptirani scenario i najbolja kostimografija – Jacqueline Durran.

Pročitajte  ovo: Preporuka: Serija COBRA, akciona drama koju već upoređuju sa serijom Černobil, po uzbudljivosti i napetosti

U filmu, pored gorepomenutih, igraju Emma Watson (Meg), Eliza Scanlen (Beth), Laura Dern (mama sestara March), Meryl Streep (tetka sestara March), Timothèe Chalamet (Laurie), Louis Garrel (profesor Friedrich Bhaer), James Norton i drugi.