Od banalne priče do filmskog remek – dela. Ako ne znate koji je put i kako se to radi, predlažem vam da pogledate film 1917.

Po tome se poznaju junaci, odnosno, po tome se poznaju veliki reditelji i upečatljivi filmski autori, i uopšte, kakva industrija, bolje rečeno nego produkcija, dakle, kakva filmska industrija stoji iza toga.

Kao što rekoh, priča je poprilično banalna. Film prati dvojicu mladića, koje igraju George MacKay i Dean-Charles Chapman, u nekoliko sati koji kreću da prenesu poruku na svoje odredište.

Pročitajte i ovo: Preporuka: Stigao je ”Novi papa”, nastavak serije Paola Sorentina ”Mladi papa”

Na tom putu, kao u video igrici, prevazilaze prepreke na koje nailaze tokom naizgled samoubilačke misije. Upadaju u zamke, padaju, ustaju, i nastavljaju dalje. Naravno, tu je i devojka, jer uvek mora da postoji bar naznaka romantike koja će filmu dati posebnu draž.

Iako priča možda ne deluje primamljivo, nije ni meni, priznajem, predlažem vam da ipak pogledate film jer jeste vredan pažnje, upravo po izuteno kvalitetnoj produkciji i načinu na koji je urađen. Zaista, majstorski, i ne bi bilo veliko iznenađenje ukoliko reditelj Sem Mendes dobije Oskara za najbolju režiju.

Pročitajte ovo: Serija BAGHDAD CENTRAL, uzbudljivi triler koji preispituje prisustvo zapadnih sila u Iraku

Inače, film 1917. bio je najveći dobitnik filmskih nagrada Bafta, sa ukupno sedam nagrada. Film Sema Mendesa (bivši muž glumice Kejt Vinslet) odneo je trofeje za najbolji film, najbolji britanski film, najboljeg reditelja i najbolju kinematografiju.

Pored toga, film je već osvojio dva Zlatna globusa za najbolju dramu i najboljeg režisera, nagradu PGA 2020 (Udruženje producenata) za najbolji film, tri nagrade prema izboru kritičara za najboljeg režisera, najbolju fotografiju i najbolju montažu.

Pročitajte i ovo: Druga sezona britanske hit serije SEKSUALNO VASPITANJE je u etru – gledajte bezobrazno zabavnu seriju o seksualnom sazrevanju

Ne mislim da je 1917. najbolji film u trci, ali u pet nominacija za najboljeg režisera, samo bi Joker mogao da spreči njegovu gotovo sigurnu pobedu. Ne toliko zbog toga što je 1917. sačinjen kao kontinuirani, beskonačni niz, već zato što je taj rediteljski izbor savršen za insceniranu priču.

Pročitajte i ovo: Filmska preporuka: DŽUDI, o životu filmske dive Džudi Garland, sa Rene Zelveger u glavnoj ulozi

Posebno je zanimljivo što se trojica poznatih glumaca (Kolin Firt, Benedikt Kamberbač i Ričard Maden) pojavljuju u filmu u samo po jednoj sceni.