Od danas, 14. marta, na platnu domaćih bioskopa naći će se ostavrenje reditelja i scenariste Matea Garonea – “JA KAPETAN”.

Film koji je poneo nominaciju za nagardu Oskar u kategoriji za najboji strani film je dirljiva priča italijanskog reditelja Garonea o velikim snovima siromašnijih za nekim zamišljenim boljim mestom za boravak i lagodnijim životom. Iako film nije nagrađem zlatnom statuom u Americi, na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji ovenčan je čuvenim Srebrnim lavom za najbolju režiju.

Kao savremenik velikih migracija iz Afrike ka bogatijim zemljama Evrope, nagrađivani reditelj donosi pred filmsku publiku naslov koji u centar dešavanja postavlja dvojicu mladića iz Senegala čiji je jedini san odlazak sa afričkog kontinenta i naseljavanje evropskog.
Sejd i Musa su šesnaestogodišnjaci koji napuštaju Dakar i uz svo protivljenje svojih porodica odlučuju se za rizično putovanje o kom i u njihovom kraju mnogi ne govore sa optimizmom. Pored svih upozorenja, samih opasnosti koje donose pustinja Sahara, libijski zatvori i samo morsko prostranstvo, njih dvojica postaju svesni tek tokom same migracije.

Mateo Garon poznat je publici i po ostavrenjima “Gomora”, “Dogman”, kao  i po filmu “Pinokio” iz 2019. godine u kojem je ulogu Đepeta tumačio Roberto Beninji.
U filmu Ja Kapetan glavnu ulogu poverio je mladom Sejdu čiji je talenat prepoznat i na pomenutom filmskom festivalu u Veneciji gde je Sejdu i osvojio nagradu za najboljeg mladog glumca.

U NASTAVKU POGLEDAJTE TREJLER FILMA “JA, KAPETAN”.