Pepeljuga, Uspavana lepotica, Snežana i sedam patuljaka, Lepotica i zver… sjajan su metod smirivanja i uspavljivanja dece kada nam njihova celodnevna aktivnost postane prenaporna i želimo da se malo zabavimo sa prijateljima ili partnerom.

Ali kakve poruke bajke šalju deci i kako će se to kasnije odraziti na njih kada se budu upuštali u svoje ljubavne avanture?

Filip Stojković, psihološki savetnik, psihoterapeut pod supervizijom

Da vidimo šta je zajedničko gore navedenim bajkama i onima koje nisu navedene, a imaju sličnu tematiku.

Pročitajte i ovo: Intimne partnerske stvari o kojima ne bi trebalo da pričate sa prijateljicama

Radnja se odvija oko neke prelepe, predobre, potpuno savršene devojke koja, i pored svega toga, ne može da bude srećna jer su tu i neki zli likovi koji joj sreću onemogućuju. Zla maćeha ili zla vila su samo neki od likova koji ometaju bajkoviti život divnim lepoticama.

Pročitajte i ovo: Zašto srcu treba više vremena da prihvati ono što um već zna?

Vile ne postoje! Zle maćehe zaista mogu da postoje u nekom smislu, mada im moć opada kada deca odrastu. Mnogo veći problem su mitovi o lepoti i dobroti koji su presudni da se zlo pobedi.

Prva zabluda jeste da zlo postoji.

Zlo ne postoji samo po sebi, postoji samo kao produkt nečega što neka osoba čini, pa to može biti u našu korist ili ne.

Pročitajte i ovo: Koje kvalitete ima pravi zavodnik?

U svakom slučaju, ne postoji kao imenica ili samopostojeći entitet protiv kog se treba boriti, već kao glagol, što znači radnju, stanje i zbivanje. U prevodu, neko nešto radi što je za drugoga loše. To se da promeniti, jer toj osobi i njenom ponašanju na više načina se može stati na put.

Druga zabluda je da dobro postoji kao univerzalni kosmički princip i sa sobom uvek nosi nedaću.

Princip je isti kao i kod gore pomenutog zla. I dobrota je nešto što neko nama čini i mi to prepoznajemo kao prijatno ili za nas korisno.

Pročitajte i ovo: Ljubav na prvi pogled – da li je stvarna ili samo varka?

Mit koji kaže da dobre osobe uvek loše prođu je zaista iracionalan. Jer šta to znači? Ako sam pošten, ljubazan, na usluzi drugima, što se ispostavlja kao imperativ ponašanja da bi se neko mogao nazvati dobrim, ostaću bez para ili ću biti iskorišćen. To jeste moguće ako se dobrota izjednačava sa naivnošću, što bajke zaista i potenciraju.

Poenta je sledeća, svi mi možemo biti i dobri i zli, tj. možemo da radimo i nešto što je dobro za nekoga, kao i nešto što za neku drugu ili istu tu osobu nije dobro ili na korist.

Danas se kao sveprisutan od svih mitova čini mit o lepoti koja će promeniti svet, ili u najmanju ruku, život učiniti predivnim.

Pročitajte i ovo: Zašto zaljubljenost danas više nema vrednost kao nekada?

Lepota je precenjena! Sem par primera poznatih starleta koje su se dobro udale za ruske milijardere, ne postoji neki jači dokaz da će lepota ulepšati život.

Mada postoji univerzalni pojam lepote, ipak je individulni kriterijum.

Pročitajte i ovo: Kako da završimo nezavršemo u bivšoj ljubavi i otvorimo vrata novom odnosu

Kada su prinčevi i njhovi konji u pitanju, zapravo govorimo o ,,muškarcu spasiocu“ koji je kompatibilan sa ženom koja ne ume da se zauzme za sebe.