Zašto vam svi kažu “To nećete uspeti, ti ljudi na pozicijama kod kojih idete sa predlozima vam nikad neće dati šansu, njih je briga samo za sebe, eto, mi smo probali i nije uspelo”

Svi redom to pričaju i u pravu su. Ali samo u svom slučaju (i skoro svim drugim). Zašto nikada nigde nisam imao takvo iskustvo?

Filip Manja, lekar kineske tradicionalne medicine

Osnovni razlog je što gde god da idem, dolazim da Ponudim Vrednost. I ne samo na papiru, nego celim svojim Bićem telegrafišem drugoj strani da mi ništa ne treba, ni osećaj satisfakcije što sam nešto dao, došao sam samo da Praktično dam.

Pročitajte i ovo: Porodični programi koji koče razvoj ličnosti

To je osnovni faktor koji te odvaja od 95+% drugih koji su došli jer na ovaj ili onaj način žele da imaju koristi, i to se uvek oseti, makar druga strana i ne bila svesna toga.

Dalje, apsolutno je krucijalno da vrednost koju nudiš ima veliku Težinu. Da bi imao tako nešto da ponudiš potrebno je uložiti mnogo Vremena i Rada. Da bi imao Snage za takvo ulaganje moraš, ne u umu, nego u svakoj ćeliji svog bića, imati bezuslovnu Veru da će sve biti Dobro. Ne zato što si pročitao na motivacionoj poruci, nego jer jasno Vidiš kuda ideš.

Pročitajte i ovo: Zašto srce treba više vremena da prihvati ono što um već zna?

U isto vreme moraš imati nula očekivanja od bilo koga, ikad, igde. Kombinacija vere i nemanja očekivanja u toku mnogo godina dok gradiš svoju vrednost te tako ojača iznutra da prirodno samouverenje i opuštenost koju emituješ u nastupu sa nekim ko je “bitan” stvara Poštovanje kod onih jačih i Strah kod slabijih. Uvek, bez izuzetka, nešto od ta dva.

Dalje, moraš osetiti kada je Trenutak da odeš nekome i na koji Način. Ako nije trenutak, sačekaj, ako nemaš način, nađi ga, i ne bilo koji, radi na najboljem načinu. Pripremi se. Imaj u glavi u kratkim crtama sve ono što apsolutno mora da se pokrije u toku razgovora, a za ostalo ostavi slobodnog prostora za improvizaciju. Budi svestan svog tela, disanja, glasa. Vodi računa o društvenom kontekstu i normama koje se poštuju u instituciji ili kod pojedinaca kod kojih ideš.

Pročitajte i ovo: Da li je prvi utisak zaista pravi?

Budi empatičan, ali čvrst, opušten i nasmejan, u bitnim trenucima jasan i koncizan. A sve to ti dolazi prirodno, jer tvoja pokretačka snaga je Najviše Dobro za Najveći broj Ljudi. Nemaš strah da ćeš nešto izgubiti, jer imaš sve što ti treba i gradio si sebe samo da bi imao šta drugima da ponudiš.

Vodi računa o detaljima, kako se obući, koji poklončić odneti. Napravi istinsku konekciju, začini razgovor ličnom pričom, tim pre ako se prepliće sa ličnom pričom sagovornika. Bez nametljivosti.

Pročitajte i ovo: Uzdizanje autoritetom znak je slabosti i želje za priznanjem

Pročitajte i ovo: Najčešće greške u upravljanju konfliktima i kako ih prevazići

Ako sve ovo konstantno živiš iz dana u dan i razmišljaš nekoliko koraka unapred i činiš to bez napora, shvatajući sve kao igru, tada ćeš Uspeti (bez da ti je i važno da li ćeš “uspeti”). Ako ti se sve ovo čini previše ulaganja, tvoji motivi nisu Čisti. Sve je kako mora da bude, kako je posložio Viši Poredak.