Da li biste platili izvesnu sumu novca za veći penis? Procedura ubrizgavanja je u porastu u svetu!

Mnogo pre nego što je Arijana Grande ubrizgala „big dick energy” u narodski govorni jezik iliti žargon, najpoželjniji penisi obično su opisani kao veliki, široki, a možda čak i pomalo žilavi.

Ali, nema svaka osoba sa penisom spolovilo dužine i obima kojim bi mogao da parira ekstra velikom bravurstu. U stvari, studija iz 2014. objavljena u British Journal of Urology International izveštava da je prosečna veličina penisa u erekciji 13,10 cm u dužinu i 11,65 cm u širinu. Ipak, nastojanju za natprosečnom veličinom penisa izgleda da nema kraja: ubrizgavanje filera u penis ne samo da je u porastu, već mnogi estetski hirurzi kažu da je to njihova najpopularnija procedura.

Prema dr Karli Menli, kliničkom psihologu iz okruga Sonoma u Kaliforniji, želja za većim penisom je više aktuelna pojava. „Stari Grci su verovali da je veća verovatnoća da će oni sa manjim penisima posedovati pozitivne osobine kao što su intelektualizam, uzdržanost i povećana mudrost“, kaže ona. Dakle, kako smo došli do takvog načina razmišljanja „veće je bolje“? „U današnjoj kulturi velika veličina penisa povezuje se sa muževnošću, snagom i muškošću“, kaže dr Menli. „S obzirom na to da društveni mediji izlažu javnost slikama koje podržavaju ideju velikog penisa, mnogi muškarci — bili oni hetero, homo ili trans — smatraju da bi trebalo da imaju veće penise kako bi dokazali svoju muževnost ili muškost.

Pročitajte i ovo: Moj partner želi da masturbiram pred njim: Kako da to uradite 

Drugi faktori mentalnog zdravlja koji bi nekoga mogli naterati da istražuje ovu proceduru su rodna disforija, telesna dismorfija ili jednostavna želja da se poboljša njihov seksualni izgled, kaže dr Menli. „Po mom iskustvu, na individualne izbore generalno utiču lične preferencije, uticaji kulturnih normi i psihološka istorija pojedinca“, dodaje ona.

Pročitajte i ovo: OBREZAN ILI NEOBREZAN: Šta svaka žena treba da zna

Bez obzira na to kako savremeni standardi mogu da učine da se muškarci osećaju, vaša vrednost, seksualna i uopšte, nije definisana veličinom vašeg penisa. Imajući to u vidu, ako vas zainteresuje mogućnost da imate gipki (i, potencijalno, duži) penis putem brzog i, iznenađujuće, bezbolnog tretmana u ordinaciji, pozvali smo nekoliko stručnjaka na tu temu tako da ćete tačno znati šta možete očekivati.

Pročitajte i ovo: Kakav je osećaj orgazma? Kako ga doživljevaju žene a kako muškarci

Čitajte dalje ubrzani kurs o filerima za penise, uključujući rezultate, rizike i cenu.

Šta je filer za penis?

U svom najosnovnijem objašnjenju, fileri za penis su injekcije koje se daju u osovinu penisa koje trenutno mogu povećati njegov obim. Prema dokrotu Dejvidu Shaferu, dvostruko sertifikovanom plastičnom hirurgu iz Njujorka, koji se slučajno specijalizovao za ovu proceduru, hijaluronska kiselina i biostimulatorni fileri (oni koji imaju trenutni efekat punjenja, ali i brzu proizvodnju kolagena) mogu se koristiti za ovu proceduru – nezvanično.

Pročitajte i ovo: Deset stvari koje vam nikad nisu rekli o orgazmu (kako ženskom, tako i muškom!)

Do sada, Američka uprava za hranu i lekove nije odobrila nijednu vrstu injekcija za upotrebu na penisu. Ali dr Shafer preporučuje da počnete sa filerima hijaluronske kiseline jer je njihova formula rastvorljiva ako pacijenti nisu zadovoljni novim punijim izgledom.

U slučaju da niste upoznati, hijaluronska kiselina je molekul koji se nalazi u vašoj koži i poznat je po svojim svojstvima zadržavanja vode. „U laboratoriji, oni prave veze između molekula [hijaluronske kiseline] da bi ih pretvorili u lance [koji se koriste u filerima]“, kaže dr Šafer. Međutim, nisu svi fileri hijaluronske kiseline jednaki. „Koliko je proizvod gust i koliko dugo će rezultati trajati zavisi od toga koliko je dugačak lanac [hijaluronske kiseline] i koliko su jake veze između molekula“, kaže on. Snaga i dužina lanca takođe utiču na to koliko će rezultati biti meki ili čvrsti, tako da ne možete da koristite bilo koji filer hijaluronske kiseline da biste dobili svoje idealne rezultate.

Pročitajte i ovo: Jedini razlog zašto je veličina penisa bitna

Dr Shafer kaže da obično koristi Juvederm Voluma, isprobanu injekciju hijaluronske kiseline koja se obično koristi za poboljšanje brade i obraza, ili Juvederm Voluks, noviju formulu za koju kaže da je tri puta gušća, da ima dužu postojanost, i manje je verovatno da će migrirati.

Pročitajte i ovo: I muškarci imaju G tačku! Uzmite stvari u svoje ruke!

Izuzetno je važno odabrati filere sa manjim rizikom od migracije, jer ovaj problem može dovesti do kvrgavog izgleda ili, u težim slučajevima, oblika poput krofne na dnu penisa. „Voluks će ostati tamo gde jeste i dati penisu bolju strukturu“, kaže on.

Govoreći o strukturi, penis ne ostaje u jednom položaju…

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako ne podnosite ukus njegove sperme

Prema dr Normanu Rowe, sertifikovanom plastičnom hirurgu iz Njujorka, koji takođe obavlja proceduru, fileri stvaraju puniji izgled kada je penis i mlohav i uspravno stoji, ali koliko su dramatični rezultati zavisi od toga koliko se filera koristi.

„Filer se ne uvećava kada je penis u erekciji, tako da koliko god da imate obim u mlohavom stanju, bićete toliko veći u uspravnom stanju“, kaže on. Dr Rowe takođe napominje da se obim penisa njegovih klijenata obično povećava na oko 1,75 centimetara. „U nedostatku boljeg termina, pacijenti kažu da im to daje osećaj da imaju paket u gaćama“, dodaje on.

Pročitajte i ovo: Da li muškarac koji često masturbira brže svršava u seksualnom činu sa ženom? 

Dok rezultati Juvederm Voluma i Voluksa mogu da traju i do dve godine, dr Shafer kaže da iskusniji veterani ubrizgavanja filera za poboljšanje volumena penisa mogu da se odluče za Bellafill, polutrajnu injekciju (što znači da može da traje, u proseku, pet godina) koja sadrži nebiorazgradive akril perle (takođe poznate kao polimetil metakrilat) sadržane u kolagenu goveđeg porekla. „Bellafill se ne može rastopiti ili omekšati kao Juvederm Volum ili Voluks, i zato uvek kažem pacijentima da to nikada nije filer za prvi pokušaj“, kaže dr Šafer. „Nakon što saznamo da imate dobar rezultat i da ste zadovoljni efektom filera na bazi hijaluronske kiseline, to je nešto na šta možemo da pređemo po želji.

Pročitajte i ovo: Sporedni efekti u seksu: Gadi mi se…

Ovo ne znači da je ubrizgavanje filera u penis bez rizika (više o njima u nastavku) — posebno kada je uključeno ubrizgavanje polutrajnih filera.

Dr Dejvid Goldberg, dermatolog sa sertifikatom odbora u Njujorku, koristio je injekcije penisa, ali je odbio da izvrši proceduru u poslednjih šest godina zbog zdravstvenih rizika, uključujući infekciju, pa čak i smrt tkiva.

Pročitajte i ovo: Zašto moj partner i dalje masturbira solo: Da li je to loš znak?

On kaže da polutrajne injekcije nisu dobra opcija za ovu oblast, napominjući da ako vaši rezultati nisu na nivou, ostaćete zaglavljeni sa Bellafill injekcijom najmanje pola decenije jer se ne može rastvoriti. „Mislim da je Bellafill odličan filer za ožiljke od akni, ali ga nikada ne bih koristio na penisu“, kaže on. „Zakonski, neko može da ubrizga Bellafill u penis za upotrebu van propisanog standarda, ali da li mislim da je to pametno? Ne.“

Koje su prednosti filera za penis?

Fileri neće povećati dužinu vašeg penisa, ali kao što je dr Rowe ranije primetio, obim će biti proširen. Iako dr Šafer napominje da je nekoliko njegovih pacijenata primetilo blagi porast dužine do jednog inča (2,54 cm) nakon nekoliko godina rutinskih injekcija, dr Rowe kaže da je značajna razlika u dužini malo verovatna osim ako ne odlučite da se podvrgnete hirurškom zahvatu. Ovo bi moglo da podrazumeva implantaciju, a stručnjaci sa kojima smo razgovarali kažu da ovde treba postupati krajnje oprezno, zbog rizika od infekcije (iako se infekcije mogu razviti samo na mestima uboda) i kvara implantata. Efekti obima mogu trajati od dve do pet godina, u zavisnosti od filera koji odaberete.

Pročitajte i ovo: SEKSUALNI BONTON: Ovi fini maniri u krevetu garantovano će impresionirati vašeg partnera

Ako ste imali faloplastiku (maskulinizirajuća operacija afirmacije pola), dr Rowe, dr Shafer i dr Jason Emer, sertifikovani dermatolog iz Zapadnog Holivuda, kažu da možete istražiti ovu proceduru.

Međutim, dr Emer predlaže pacijentima koji su prošli faloplastiku da se odluče za reverzibilne filere hijaluronskom kiselinom, a ne za trajne opcije kao što su Bellafill ili fileri na bazi silikona. „Ne radim silikon i ne bih to radio kod te vrste pacijenata jer tamo imaju rekonstrukciju i ne bih želeo da rizikujem migraciju ili neki dugoročni problem, pogotovo kada su potrošili mnogo novca i to je za njih psihološki veoma važno“, kaže on. „Radije bih imao nešto tamo što bi se potencijalno moglo preokrenuti ako se ikada pojavi problem.

Pročitajte i ovo: Deset laži koje (skoro) svi izgovaramo o seksu

Dr Rowe takođe napominje da oni koji su prošli faloplastiku imaju ožiljno tkivo, što može otežati bušenje mesta uboda. On takođe kaže da mnogi pacijenti koji su prošli faloplastiku imaju pumpu u penisu za erektilne svrhe, što je nešto čega njihov lekar treba da bude svestan.

Šta uključuje postupak punjenja penisa filerima?

Ako ste navikli da ubrizgavate injekcije filera na drugim mestima na licu ili telu, tehnika je slična ubrizgavanju na tim područjima, prema dr Shaferu i dr Roweu. „Koristite iste veštine i tehnike koje biste koristili negde drugde, ali u drugu svrhu, ako to ima smisla“, kaže dr Šafer.

Pročitajte i ovo: Kako da koristite vibrator na muškarcu 

Dakle, evo šta možete očekivati: Na dan tretmana, ući ćete u ordinaciju i bićete odvedeni u privatnu sobu za tretmane, gde ćete se presvući u medicinski ogrtač. Zatim ćete leći na sto za tretman i na vaše telo će biti postavljena sterilna draperija sa rupom u sredini kroz koju će penis proći.

Pročitajte i ovo: Zašto muškarci zaspu odmah posle seksa

Jednom kada ste u položaju i potpuno ogrnuti, koža vašeg penisa se čisti sredstvom za sterilizaciju, slično kao pri pripremi kože pre operacije. Mala igla veličine insulinskog ili botoks šprica se ubrizgava u dno penisa i deluje kao anestezija u celom području, tako da ne bi trebalo da osećate bol tokom procedure (ali ćete to svakako prvo osetiti kao prstohvat). Jednom kada se ubrizga lokalni anestetik, penis utrne oko sat vremena — više nego dovoljno vremena za izvođenje tretmana, pošto dr Šafer kaže da je za to potrebno oko 15 minuta.

Dr Rowe napominje da se specijalna kanila zatim koristi za ubrizgavanje dermalnog filera ispod kože. Vrh kanile se ubrizgava supkutano i daleko od erektilnog tkiva penisa „Injekcije se izvode od baze prema glaviću, inače poznatom kao glava penisa i od glavića prema bazi“, kaže dr Shafer.

Pročitajte i ovo: Nećete verovati koliko su često stari Grci imali seks! Ovo je recept za njihovu vijagru

Umesto da se ubrizgava ceo perimetar penisa, injekcije se izvode za 270 stepeni oko obima da bi se dobio prirodan oblik, „slično cilindru, dok se drže dalje od uretre na donjoj strani penisa“, kaže dr Šafer. Kada su injekcije ubrizgane i procedura obavljena, penis se zatim čisti i nanosi se antibiotska mast, nakon čega sledi sterilna obloga koja se drži na mestu 24 sata.

Pročitajte i ovo: SEKSUALNI ŽIVOT posle pedesete 

Vredi napomenuti da je potrebno oko jedne do dve nedelje da se ubrizgani fileri potpuno slegnu, kaže dr Šafer. “Filer se može oblikovati tokom prvih nekoliko dana i pacijent se podstiče da masira područja kako bi rezultati bili glatki”, kaže on. On takođe predlaže da rezervišete naknadni pregled zakazan tri do četiri nedelje nakon tretmana kako bi vaš lekar mogao da se uveri da sve ide glatko.

Da li ubrizgavanje filera u penis boli?

Ovo je verovatno najveće pitanje na umu svih potencijalnih pacijenata i odgovor je: hmm. Da, svi naši stručnjaci koji sprovode ovu proceduru kažu da se obično sredstvo za anesteziranje, poput injekcije za blokiranje nerava ili kreme za lokalnu anesteziju, primenjuje pre početka procedure, tako da ne bi trebalo ništa da osetite ili, u najboljem slučaju, blagu, ali podnošljivu nelagodnost tokom postupka.

Pročitajte i ovo: DIRTY TALKING: Lascivno ophođenje u seksu među partnerima (pričaj mi gadosti…)

Međutim, dr Goldberg napominje da bol nakon zahvata ne treba zanemariti. Dejstvo sredstva za anesteziju prestaje oko sat vremena nakon procedure, tako da će se blagi otok i modrice verovatno pojaviti do trenutka kada izađete iz ordinacije. “Uobičajeno, postanu veoma crno-plavi. Možete zamisliti kakav je to osećaj”, upozorava on.

Pročitajte i ovo: Vaš partner ismeva vaš izraz lica tokom orgazma? Evo kako da to prevaziđete 

Međutim, dr Rowe ima nekoliko saveta za smanjenje bolova i modrica. On preporučuje izbegavanje upotrebe razređivača krvi kao što su Advil ili aspirin dve nedelje pre procedure jer mogu povećati šanse za modrice. Da bi minimizirali bol, on predlaže pacijentima da koriste topikalno sredstvo sa infuzijom arnike kako bi smanjili otok i crvenilo. Seks i vežbanje takođe mogu povećati šanse za migraciju (pomeranje) filera i modrica, tako da dr Rowe predlaže da se držite podalje od oboje dve nedelje.

Postoje li rizici, neželjeni efekti ili nedostaci filera za penis?

Prvo, morate da odete kod nekoga ko može pravilno da obavi proceduru – uvek kod sertifikovanog dermatologa, plastičnog ili estetskog hirurga, nikada kod neproverenih ili kvazi stručnjaka. Ali čak i tako, postoje rizici o kojima bi trebalo da znate. „Ne želite da ubrizgavate bilo kakav filer bilo koje vrste u krvni sud, a penis sadrži veoma velike“, kaže dr Emer. „Ako bi filer ušao tamo, mogla bi se izazvati nekroza [smrt tkiva] ili oštećenje samog penisa.

Pročitajte i ovo: SEKSUALNI ŽIVOT posle pedesete 

Kao da nekroza nije dovoljno zastrašujuća, dr Goldberg kaže da je samo higijena genitalnog područja bila dovoljna da zauvek prestane da obavlja proceduru. Pošto koža oko vaših prepona ima više bakterija nego koža na licu, ona je podložnija čvornim infekcijama na mestu injekcije.

Pročitajte i ovo: Koliko često treba da imate seks? 

Još jedan problem koji je dr Goldberg video sa filerima penisa su neprirodni oblici. „Koža penisa je izuzetno tanka, a koža lica, generalno, nije. Ako stavite filere u usne, koža bolje drži strukturu i izgleda prirodno. Na penisu je to veoma teško uraditi jer je koža tako tanka.” kaže on.” [možete] na kraju dobiti neku (ili čak veliku) asimetriju.”

Pročitajte i ovo: Upomoć! On želi da progutam… Šta da radite u tom slučaju 

Dr Hadley King, dermatolog sa sertifikatom odbora sa sedištem u Njujorku, dodaje: „Studija iz 2021. koju je objavio Asian Journal of Andrology koja je pratila 230 pacijenata koji su imali povećanje penisa filerima hijaluronske kiseline pokazala je da je 4,3 odsto iskusilo komplikacije kao što je potkožno krvarenje, nodule i infekcije. Ove komplikacije su lečene i nisu primećeni ozbiljni ishodi.” Da bi se izbegli ovakvi problemi, dr King kaže da je ključno da vam davanje injekcije filera uvek uradi profesionalac koji je obrazovan i sertifikovan u izvođenju ove složene procedure: Još jednom, to je sertifikovani plastični hirurg ili dermatolog. (Uvek možete da proverite sertifikat dotičnog na sajtu lekarske komore bilo koje zemlje.).

Pročitajte i ovo: OBREZAN ILI NEOBREZAN: Šta svaka žena treba da zna

Dok neki od plastičnih hirurga sa kojima smo razgovarali kažu da su obavili proceduru bez problema na neobrezanim pacijentima, i dr Goldberg i dr Justin Houman, urolog sa sertifikatom odbora u Tower Urology u Los Anđelesu, kažu da postoji dodatni rizik na ovu proceduru ako niste obrezani. „Kada se pacijenti sa prepucijumom podvrgnu ovim injekcijama, izloženi su dodatnom riziku od većeg oticanja penisa i migracije gela nakon procedure, stvarajući ‘kvrgav’ izgled penisa”, kaže dr Houman. Povećana je i verovatnoća infekcije, dodaje dr Goldberg, pošto kožica ima bakterije i teže se čisti.

Koliko košta da dobijete filere za penis?

Procedura je velika pretnja vašim džepovima: ubrizgavanje filera u penis nije jeftino, bar prema informacijama lekara iz Sjedinjenih država.

Dr Shafer napominje da vaš prvi tretman može zahtevati više od 20 špriceva filera hijaluronske kiseline — mnogo više od uobičajenog jednog ili dva za ubrizgavanje u lice — zbog čega možete potrošiti oko 15.000 dolara ako zatražite ovaj tretman u njegovoj ordinaciji.

Pročitajte i ovo: Kako da zaustavite preuranjenu ejakulaciju 

Imajte na umu da cene zavise od vaše lokacije, koliko se filera koristi i koji se tip filera koristi. Ali imajte na umu da ovo definitivno nije vrsta procedure na kojoj želite da uštedite. Zapamtite, želite da to urade vešte ruke, čak i ako to znači da izdvojite još nekoliko ekstra dolara.

Napomena: Cena Juvederm filera u Srbiji je oko 300 evra za 1ml filera. Dalje računajte sami koliko bi procedura ubrizgavanja filera u penis koštala kod nas.

Pročitajte i ovo: Rušimo mitove, razbijamo predsrasude o – PENISU 

Još jedna stvar koju treba zapamtiti: Pošto se fileri hijaluronske kiseline vremenom rastvaraju, moraćete da obnavljate proceduru otprilike jednom godišnje, što dr Šafer kaže da može uključivati i do dodatnih 10 špriceva. Na kraju krajeva, “Kada se rezervoar isprazni, morate ga ponovo napuniti”, kaže on. Dakle, razmislite o tome da li možete sebi priuštiti godišnje održavanje na vrhu početne procedure pre nego što se upustite u ovaj tretman.