Od četvrtka do nedelje održaće se VIII Festival srpske kulture u Istri, tradicionalna manifestacija koja je ove godine posvećena Danilu Kišu, srpskom piscu, autoru zbirke pripovetki ,,Grobnica za Borisa Davidovića”, između ostalog.

Kao i svake godine, u sklopu programa, gosti će biti poznati slikari, umetnici i autori, poput Mime Karadžića, Nikole Đurička, književnice Sanje Domazet, muzičara Aleksandra Šarčevića (Bend Maljčiki) i Miodraga Jakšića (ARTE umetnička grupa Beograd).

landscape-463803_1280

Koncert Maljčika

Sam VIII Festival srpske kulture u Istri će biti otvoren u četvrtak, u SKUC-u, odnosno, Srpskom kulturnom centru u Istri i Maksimijanovoj 12, međunarodnom likovnom kolonijom “Sjećanje na Danila Kiša” grupe autora. Službeno otvaranje na istom mestu je predviđeno u 19 sati grupnom izložbom slika akademskih slikarki Irene Ferk, Teodore Balabanović, Svetlane Cece Krstić i Ivane Vukajlović Simić, predavanjem ,,Danilo Kiš čovek koga je boleo život” prof. Sanje Domazet, i dramskim prikazom ,,Život i delo Danila Kiša”, i nastupom KUD-a Sv. Nikola – pevačke etno grupe Prosvjeta Pododbor Rijeka. Završnica programa u četvrtak održaće se u pulskom Rock caffeu koncertom Maljčika, koji će se ponoviti i u subotu.

,,Ubiti Zorana Đinđića”

Petak ujutro predviđen je za obilazak pravoslavnog hrama i parohijskog doma u Peroju, dok je u SKUC-u u 18 sati promocija knjige Gradovi, autorke Sanje Domazet Daničić, a u 20 sati pretpremijera igranog filma, komedije Gorčilo. Subotnje jutro održaće se u rovinjskom Domu kulture, a Gorčilo je u 18 sati na programu i u fažanskom MMC-u, dok je u Puli u 20 sati u Rojcu na programu kazališna predstava ,,Ubiti Zorana Đinđića” u produkciji SKC Novi Sad.

Ovogodišnji Festival srpske kulture u Istri imaće i svoj nastavak, pa je tako 19. aprila na Monte Libriću na programu promocija knjige Leto kada sam naučila da letim, autorke Jasminke Petrović, dok od 20. do 22. aprila u bioskopu Valli sledi premijerno prikazivanje filma Panama, a od 5 do 7. maja izložba ikona Gorana Stefanovića.