Jedanaesta Slobodna Zona održaće se od 5. do 10. novembra u osam bioskopa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Festival će biti svečano otvoren 5. novembra u 20 sati u Centru Sava, projekcijom dokumentarnog filma Ejmi reditelja Asifa Kapadije, portret pevačice i kantautorke Ejmi Vajnhaus kakvu je malo ko znao. Festival će svečano otvoriti Olja Bećković.

amy_3

 

Ove godine na programu Slobodne Zone nalazi se 25 angažovanih, dokumentarnih i igranih filmova, dobitnika nagrada na najprestižnijim svetskim festivalima.

Jedan od miljenika publike i kritike svakako je dobitnik Zlatnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu, igrano-dokumentarni film Taxi, Džafara Panahija. Tu je i veliki festivalski hit, film Ovnovi islandskog reditelja Grimura Hakonarsona. Duhovita priča o dva brata, koji ne govore među sobom već četrdeset godina. Obojica su pasionirani i ponosni uzgajivači ovaca. Da li će epidemija koja napada i njihove ovce uspeti da ih pomiri?

Gošća selektorka Slobodne Zone, novinarka i glumica Olja Bećković, odlučila je da publici predstavi tri filma. Pomenuti film Taxi, kao i film Kako prići slonu?, uzbudljivu filmsku priču o slobodnoj školi u Litl Folsu gde učenici sami kreiraju nastavni program.

 

Olja će uređivati i voditi treće veče Noćnih razgovora, u nedelju, 8. novembra, posvećeno sjajnom dokumentarnom filmu Glumica Roberta Grina. Njoj će se u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda pridružiti glumice Jelena Đokić, Dara Džokić, Branka Šelić i Milica Mihajlović, koje će zajedno pokušati da odgovore na pitanja da li je biti glumica samo profesija, šta je glumica bez uloge i na koje „uloge“ i uloge se ne pristaje?

U okviru Ženske programske linije publika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, između ostalog, imaće priliku da vidi francuskog kandidata za Oskara 2016., film mlade turske rediteljke Deniz Gamze Egruven, Mustang, iznenađenje programa 15 dana autora festivala u Kanu sa pet neverovatno talentovanih mladih glumica u glavnim ulogama.

Muzički dokumentarni film Ples sa Marijom, Ivana Gergoleta o plesnom studiju devedesetogodišnje Marije Fuks, izuzetne žene, koja decenijama okuplja igrače bez obzira na njihova telesna ograničenja i slavi terapeutsku moć muzike. Američki film The Yes Men su revoltirani, Laure Niks i Klub Pabla Laraina, pravi su filmski dragulji Slobodne Zone koje ne bi trebalo propustiti.

Festivalsku publiku posle projekcija filmova od 21h u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda i ove godine ponovo očekuju Noćni razgovori, čiji je urednik, kao i prethodnih godina, Ivan Milenković. Uvod u prvo veče Noćnih razgovora čini debitantski film mladog holandskog autora Morgana Knibea Oni osećaju da vatra gori.

Autor priču o izbeglicama nasukanim na obalama Evrope i zarobljenim na periferijama evropskih gradova, priča iz neobične perspektive čoveka koji je već mrtav. Knibe je u isto vreme scenarista, reditelj, snimatelj i montažer, a u svom debitantskom dugometražnom dokumentarnom filmu iscrtava svojevrsnu kartografiju bekstva čiji smo direktni svedoci poslednjih meseci.

Gosti Noćnih razgovora biće dr Jovan Čekić filozof, (Fakultet za medije i komunikacije) i umetnička grupa Škart. Da li porodicu definiše ljubav ili politika? Šta je „normalno“ i da li su društvene konvencije podložne promenama? Kako izgleda porodica 21. veka i ko bi trebalo da je definiše? Na ova i druga pitanja, koja otvara film Gayby Baby, australijske rediteljke Maje Njuel, pokušaće da odgovore dr Jelisaveta Blagojević (filozofkinja), mr Marija Radoman (sociološkinja) i Tamara Skrozza (novinarka, Vreme).

Noćni razgovor pod nazivom Avganistan: izneverena nada, inspirisan je potresnim dokumentarnim filmom Kaži proleću da ne dolazi ove godine Saida Tadži Farukija i Majkla MekEvoja, koji su prateći godinu dana četu regularne avganistanske vojske, snimili duboko human antiratni film o beznađu i besmislu rata. Gosti Ivana Milenkovića biće Aleksandar Vasović (novinar, ratni reporter) i dr Nebojša Petrović (psiholog, Filozofski fakultet Beograd).

Gošće Slobodne Zone biće i Zora Bahman i Evi Benčič, umetnička direktorka i koordinatorka festivala This Human World iz Beča. One će publici predstaviti svoj festival i dva izuzetna filma. Isti kao drugi, dokumentarni film Konstantina Vulfa koji prikazuje svakodnevnicu odeljenja za psihijatriju dece i omladine u jednoj klinici u blizini Beča, kao i Privatne revolucije, dokumentarni film o četiri mlade Egipćanke različitog porekla i društvene pripadnosti koje svoje bitke i revolucije biju i vode svakoga dana.

Festival svečano zatvara film Yallah! Underground, koji nam predstavlja najuticajnijie i najprogresivnije muzičare aktiviste i umetnika arapske andergraund scene.

Uz filmove The Residents – Teorija opskurnosti i Ejmi predstavlja deo segmenta programa posvećenog vezi između muzike, aktivizma i dokumentarnog filma.

SZ 11

Već drugu godinu za redom tu je i selekcija Cross-Media, u kojoj nam selektorka Biljana Tutorov predstavlja program sačinjen od interaktivnih dela koja eksperimentišu, proširuju i razbijaju tradicionalne narative. To je izbor iz najnovije svetske produkcije interaktivnih dokumentaraca – od kojih je većina višestruko nagrađivana u cross-media kategoriji na filmskim festivalima kao što su IDFA, SXSW, Tribeka.

Cross-Media otvara mogućnost da sami krenemo u istraživanje predloženih tema i praktično učestvujemo u stvaranju njihovog narativa. Svi radovi će publici biti dostupni online na sajtu festival.

Publika će tokom festival, kao i prethodnih godina, glasati za najbolje filmove. Njih će na proleće sledeće godine u okviru turneje festivala moći da vide i gledaoci širom Srbije, a autorke i autore najboljih filmskih recenzija očekuju i vredne nagrade.

Program Festivala možete pogledati OVDE.

Prodaja karata za Svečano otvaranje u Sava Centru traje od 5. oktobra. Karte se mogu kupiti na blagajni Sava Centra i na prodajnim mestima Eventima po ceni od 500 dinara. Karte za projekcije u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Doma omladine biće u prodaji od petka 23. oktobra po ceni od 300 dinara. Za projekcije u Jugoslovesnkoj Kinoteci, karte će se kupovati na dan projekcije po ceni od 300 dinara.

Za projekcije u bioskopu Arena u Novom Sadu prodaja karata počinje od ponedeljka 26. oktobra, karte za svečano otvaranje mogu se kupiti po ceni od 300 dinara, a za ostale projekcije po ceni od 250 dinara. Za projekcije u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine prodaja karata počinje od 5. novembra po ceni od 150 din .

U Nišu karte za svečano otvaranje u bioskopu Vilin grad prodavaće se po ceni od 300 dinara već od 23. oktobra, a za projekcije u Niškom kulturnom centru karte po ceni od 150 din biće u prodaji od ponedeljka 26.oktobra.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.