Na repertoaru film o slavnom sovjetskom reditelju Sergeju Ajzenštajnu, čuvenom po revolucionarnom nemom filmu iz 1925. godine, pod nazivom Oklopnjača Potemkin, kao i dve porodične drame – Borbena devojka i Binti.

Iako se otvaranje vrata bioskopskih sala iščekuje s nestrpljenjem, filmsko leto u Drive in bioskopu na Adi se nastavlja. Za filmske sladokusce ove nedelje na repertoaru će se naći prave filmske poslastice i to evropske produkcije.

U okviru Festivala holandskog filma koji će u bioskopu na Adi biti održan od petka do nedelje, od 04. do 06. septembra, biće prikazana tri naslova tamošnje produkcije – biografski film iz 2015. godine o životnom putu i ličnoj profesionalnoj borbi sovjetskog reditelja Sergeja Azejnštajna – Ajzenštajn u Gvanahuatu, kao i dve porodične drame Borbena devojka i Binti.

„Ajzenštajn u Gvanahuatu“ koji će se na repertoaru naći u nedelju 06. septembra u 21h je biografska komedija i drama britanskog reditelja Petera Grinveja.

Ovo je priča o cenjenom sovjetskom filmskom stvaraocu Sergeju Ajzenštajnu, koji se proslavio svojim revolucionarnim nemim filmom Oklopnjača Potemkin iz 1925. godine zbog čega je i pozvan u SAD.

Film je naime opisivao pobunu mornara na ratnom brodu, koji je bio uvod u rusku revoluciju.

Ipak, nakon što je odbačen od Holivuda i zlonamerno ponižen od konzervativnih Amerikanaca, Azejnštajn je 1931. otputovao u Meksiko da bi razmotrio film koji je privatno finansiran od strane američkih prokumunističkih simpatizera, na čelu sa američkim piscem Aptonom Sinklerom.

Tako je njegovo meksičko iskustvo bilo presudno u njegovoj životnoj filmskoj karijeri tokom koje je ostao upamćen i po politički angažovanim filmovima „Aleksandar Nevski“ i „Oktobar“. Azejnštajna u filmu tumači finski glumac Elmer Bak.

“Borbena devojka“ film koji će otvoriti festival u petak 04. septembra je holandska porodična drama, sa elementima akcije. Film dolazi od reditelja Johana Timersa iz 2018. godine koji prati priču dvanaestogodišnje i temperamentne Bo, koja je talentovana kik – bokserka.

Nju na putu ostvarenja sportskih ciljeva ometaju roditelji koji su u procesu razvoda i imaju česte svađe. Pred Bo je težak zadatak da nauči da se nosi sa svojim emocijama i da shvati da u životu ne može uvek sve da kontroliše.

Mladu Bo u filmu tumači 17-godišnja holandska glumica Aiko Bermsterboer, već poznata holandskoj publici po nekoliko filmskih ostvarenja.

„Binti“ će biti prikazan na Adi u subotu, 05. septembra, a u pitanju je holandska porodična drama iz 2019. godine reditelja Frederika Migoma. Film opisuje život istoimene devojčice Binti (12 godina) koja iako rođena u Kongu, sa svojim ocem živi u Belgiji od ranog detinjstva.

Iako nema legalna dokumenta, ona želi da živi normalan život i sanja da postane vlogerka kao njen uzor Tatjana. Elias (11 godina) vodi svoj „spasilački klub“ bez pomoći oca koji se preselio u Brazil nakon razvoda od Eliasove majke Kristine.

Kada njihov dosadni komšija pozove Kristinu na romantično putovanje u Pariz, Elias iznerviran i ljut beži u svoju kuču sa drvećem. Kada se ukrste životi Binti i Elijasa nastaje interesantan zaplet i uzbudljiva filmska priča. Binti u drami tumači mlada glumica Bebel Baloji, dok Eliasa tumači Mo Baker.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.