Na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma, koji se održava od 22. do 30. novembra, publika će imati priliku da pogleda nekoliko domaćih premijera.

Filmovi, koje je gledala publika svetskih filmskih festivala, prvi put će biti prikazani beogradskoj publici na Festivalu autorskog filma.

Film Maše Nešković, ‚‚Asimetrija’’, svoju premijeru imaće u subotu, 23. novembra, u 19 časova, u Kombank Dvorani. Film je premijerno prikazan u okviru programa „New Directors Competition”, 43. Mostre, u Sao Paulu, u Brazilu. U ovom ostvarenju, koje dovodi u pitanje transformaciju ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju, uloge tumače Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović, Mateja Poljčić, Dubravka Kovjanić, Milica Stefanović, Tamara Krcunović, Ljubomir Bandović.

Pročitajte i ovo: Andrija&Anđelka – šta nam poručuju i čemu (ne)treba da nas nauče

Domaći film ‚‚Moj jutrarnji smeh“, debitanta Marka Đorđevića, svoju svetsku premijeru imaće upravo na 25. Festivalu autorskog filma, u Kombank Dvorani, 26. novembra, u 21.30 časova.

Pročitajte i ovo: Tek kad prođeš proces raspadanje ega, možeš da doživiš ljubav

„Moj jutarnji smeh“ je priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Pročitajte i ovo: Na kakve muškarce su slabe jake žene?!

Ove godine Festival autorskog filma je u potpunosti posvetio svoj program mladim domaćim autorima i pored filmova„Asimetrija“ i „Moj jutarnji smeh“ koji su deo glavnog takmičarskog programa, na repertoaru Festivala naći će se još četiri filmska ostvarenja.

Dve mlade autorke, svetsku premijeru svojih filmova imaće upravo na 25. FAF-u. Milena Grujić, talentovana mlada rediteljka prikazaće svoj debitantski film AS (25), u Domu omladine Beograda, 28. novembra, od 19.30 sati.

Pročitajte i ovo: Uzdizanje autoritetom znak je slabosti i želje za priznanjem

Marina Radmilac sa svojim ostvarenjem „Who the fuck are you?“, koju žanrovski definiše kao crno-bela psihodelik pank drama, nastupa 28. novembra, u Dvorani Kulturnog Centra, od 19 sati. Program Hrabri Balkan, najmlađa programska celina na Festivalu, u okviru svoje selekcije prikazaće dva domaća filma, koja imaju već uspešan festivalski život.

Pročitajte i ovo: Da li je zavisnost odgovor na traumu? Najviše nas boli ono što nismo mogli da promenimo!

„A sad se spušta veče“ dokumentarni film Maje Novaković prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake „pričaju”, osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. Film publika može da pogleda u okviru slota filmova Hrabri Balkan, u Domu omladine, 28. novembra, u 17.30 sati.

Pročitajte i ovo: Veliki Getsbi ljubav ili beg u tragičnu ljubav

Stefan Đorđević i njegov film „Poslednja slika o ocu“ upravo je pokupio sve simpatije žirija na Zagreb Film Festivalu čije obrazoloženje glasi: „Posljednja slika o ocu je potresna priča o odnosu oca i sina. Autor je slikovno u potpunosti dočarao težinu odnosa i same situacije u kojoj se likovi nalaze“.

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica – drugi deo

To je četvrta nagrada za ovaj film nakon svetske premijere u Lokarnu, u avgustu 2019. godine, a domaća publika će film moći da pogleda u ponedeljak,  25. novembra, od 19 sati, u Dvorani Kulturnog centra.