Danas je u Skupštini grada održana prva konferencija za medije na kojoj su predstavljeni program i koncepcija 44. FEST-a.

plakat_44fest_1

Vladan Vukosavljević, predsednik odbora FEST-a i gradski sekretar za kulturu, pojasnio je da se tokom planiranja i razvijanja koncepcije festivala nametnula jedna tema- migracije. „Naša želja je bila da pošaljemo poruku da umetnost briše granice, da FEST briše granice umesto da ih podiže i da se bavi bodljikavim žicama i podelama. To radi tako što u goste dovodi najznačajnije umetnike iz celog sveta, one kojima je umetnost životni moto i kroz nju sagledavaju vreme u kome živimo. Očekujemo da će ove godine to brisanje granica biti dodatno podvučeno izuzetno kvalitetnim odabirom filmova koji su i politički i umetnički angažovani,“ rekao je Vukosavljević.

vladan vukosavljevic

U većini filmova tematski dominira buđenje pojedinca koji je sebi nametnuo ulogu pozadinca, epizodiste, statiste, a onda isprovociran spletom okolnosti odluči da zgrabi sudbinu u svoje ruke i postane glavni glumac svog života. U glavnom takmičarskom programu takmiči se 15 filmova iz celog sveta.

jugoslav pantelic

„Zadovoljstvo mi je što su u glavnom programu i neke male kinematografije kao i što će na FEST-u biti veliki broj žena reditelja,“ rekao je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor festivala. On je dodao da su pripreme za ovogodišnji FEST počele još i pre nego što se prethodni završio, selektovanjem prvog filma na prošlogodišnjem Berlinalu- Veliki otac, mali otac, iz jedne zaista male kinematografije- vijetnamske.

Festival će otvoriti film Vlažnost Nikole Ljuce, a umetnički direktor pojasnio je svoju odluku sledećim rečma: „Razmišljao sam kako bih voleo da FEST otvori jedan atipični srpski film. Kada sam pogledao Vlažnost, još u junu prošle godine, shvatio sam da je to ono što želim.“

IMG_7681

„FEST će ove godine odati počast čoveku koji je uložio veliki deo svoje karijere u rad ove manifestacije i dao je pečat koji još nije izbledeo – Nebojši Đukeliću,“ dodao je Pantelić i istakao da će se obeležiti 20 godina njegove smrti prikazivanjem do sada neviđenog Đukelićevog poslednjeg intervjua, kao i izborom filmova koje je on nekada selektovao za FEST.

[quote_right]Takođe je pomenuo „začine“ koji će obogatiti ovogodišnji festival – omaž Šekspiru u godini u kojoj se obeležava 400 godina od njegove smrti, omaž Dejvidu Bouviju, projekcije dve epizode tv serije Poslednji panteri, izlazak iz filmske sale te projekcije Magbeta u pozorištu, dokumentarca o Dženis Džoplin u koncertnoj dvorani koju će pratiti panel diskusija i koncert.[/quote_right]

On je takođe najavio veliki broj gostiju, ekipa filmova, stranih novinara, direktora stranih festivala… „Od 25. februara, kad počnu da pristižu gosti, do 6. marta, Beograd će biti filmska prestonica Evrope,“ zaključio je Pantelić.

 

Mladen Đorđević, član odbora i selektor programa Granice, Thrills&Kills i Microwave, rekao je nešto više o ovim selekcijama. „Zajednička ideja filmova u ovim programima je sukob savremenog poretka koji je oboleo i onog iskonskog, potisnutog, frustracija koje su potisnute u kolektivno nesvesno, s tim što se filmovi u programu Granice bave time na jedan arthouse način, dok su filmovi u selekciji Thrills&Kills više bioskopski, populistički.“

Milica Šetka, predstavnica kompanije Bambi predstavila je novu programsku selekciju- Plazma Festić, u kojoj će se prikazivati filmovi za najmlađe. „Prepoznali smo značaj ovako divne inicijative i jako nam je drago da će se ove godine pažnja posvetiti deci jer je bitno da se od najmlađih dana edukuju o filmskoj umetnosti,“ rekla je Šetka. U okviru ovog programa biće prikazano nekoliko filmova za decu, ali i tinejdžere. „Voleo bih da istaknem film Julija i Alfa Romeo iz Slovenije, topla preporuka za sve one koji imaju te godine kad je vreme za prvo zaljubljivanje,“ dodao je Pantelić.