[quote_center]Da bismo prekinuli vezu sa partnerom, više nije dovoljno samo raskinuti već to treba obaviti i na Facebooku![/quote_center]
Kako je situacija postala ozbiljna i unfriending više nije dovoljan, Facebook je rešio da pomogne uvođenjem niza pogodnosti za bivše partnere i s tim u vezi izdao saopštenje.
7878279184_0d4aa074de_b
[quote_center]Život definitivno više nije isti pre i posle Facebooka! #lol[/quote_center]

Facebook ponekad komplikuje stvari kada želite da u potpunosti prekinete vezu sa bivšim partnerom. Prošli su dani kada je bilo sasvim dovoljno rasknuti i nikad više ne biste se videli, čuli ili saznali šta se dešava u životu bivše, voljene osobe. Sada su mnogi suočeni sa, takozvanim, Facebook post-breakup sindromom, pokušavajući da prevaziđu vezu sa bivšim partnerom, svakodnevno dobijajući podsetnike šta radi, gde ide, kako se provodi, s kim i slične informacije koje se dele na Facebooku u rubrici vesti.

Svako reaguje različito u ovakvim situacijama. Mnoge reakcije su poprilično nezdrave i barem štetne za pravljenje važnog koraka napred, nastavljanjem sa svojim životom, koji je potrebno napraviti nakon razilaženja sa bivšim partnerom.

Mnogi imaju tendenciju pada u nostalgičnu zečju rupu kada kliknu na profil bivšeg partnera ili im se samo pojavi njegovo ime u newsfeedu. Dobijajući stalno ažurirane podatke o tome kako teče život bivšeg partnera/ke, gde izlazi, s kim, kakva joj se nova frizura, gde će za Novu godinu, ne pomažemo nimalo sebi u ozdravljenju našeg psihološkog stanja, niti je dobar način provođenja slobodnog vremena.

Zato će Facebook sada da nam pomogne uvođenjem opcija koja će nam omogućiti da vidimo manje informacija o našem bivšem partneru. Prema izdatom saopštenju, Facebook upravo testira nekoliko funkcija za pomoć korisnicima u procesu raskida sa bivšim partnerom. Ovo uključuje:

  • Njegove/njene poruke neće se pojavljivati u vašem newsfeedu, niti će njegovo ime biti predloženo kada pišete novu poruku ili želite da označite prijatelje na fotografiji ili u postu.
  • Broj fotografija, videa i novih statusa vašeg bivšeg koje koje možete da videte biće ograničeni.
  • Imaćemo priliku da odaberemo opciju ko može da vidi naše stare postove sa bivšim partnerom.
  • Takođe, imaćemo mogućnost da lako sebe untagujemo sa fotografija na kojima više ne želimo da budemo obeleženi.
  • Kad god objavite na Facebooku da ste prekinuli vezu, bićete upitani da li želite da iskoristite bilo koju od ovih novih karakteristika.

Odnosi i raskidi evoluiraju sa tehnologijom oduvek, a mi se prilagođavamo promenama koje tehnologija donosi. Nekad je postojala mogućnost da raskinete vezu sa nekim i više nikada ga ne vidite i ne čujete ništa o njemu, osim ako ga ne sretnete na ulici ili dobijete depešu od zajedničkih prijatelja. Sada je mogućnost direktnog i aktivnog učestvovanja u životu bivšeg partnera mnogo veća nego što je ikada bila, čak i da on toga nije svestan. Osećanja kod bivših partnera i njihovih prijatelja ovim povodom variraju od mračno komičnih do maglovito narcisoidnih.

Ukoliko je vaš cilj da bivšeg partnera u potpunosti uklonite iz vidokruga na društvenim mrežama, Facebook daje i tu opciju, blokiranja kontakta ili unfrinedovanja, u blažoj formi, ali obe metode šalju vrlo pasivno-agresivnu poruku, da čak iako vam je stalo do toga da znate kako je vaš bivši partner, vi svesno odlučujete da ne želite o tome ništa da znate. To bi se moglo protumačiti tako da još uvek u sebi zadržavate negativne emocije, kao što su bes, mržnja, povređenost i slično. A poenta nije da na tome ostane već da odnos dvoje ljudi bude zdrav i prijatan, ljudski i korektan, čak i posle raskida.

Sve ovo ukazuje na činjenicu da je status naših odnosa na Facebooku postao značajniji od samog raskida veze.

Ako smo već uradili teži deo posla koji podrazumeva okončanje odnosa, zašto je toliko teško postalo da isti uredimo na društvenim mrežama?!