U okviru Srpskog paviljona na Svetskoj izložbi u Milanu – „World Expo”, koja je održana od 9. do 11. oktobra, priređena je samostalna izložba slika Božura Ivanovića, akademskog slikara iz Pančeva.

Na izložbi je predstavljen njegov najpoznatiji ciklus slika pod nazivom „Ambari”.

ambar tus_resize

Tema Svetske izložbe u Milanu bila je hrana, te su se slike i crteži iz ciklusa „Ambari” odlično uklopili u koncept, rekao je za Radio Pančevo Stefan Ivanović, sin umetnika Božura Ivanovića. On je dodao da je izložbu videlo mnogo ljudi, prvenstveno Italijana, ali i posetilaca iz celog sveta. Stefan Ivanović je izjavio da pošto izložba „Ambari” prikazuje našu Vojvodinu, tj. daje umetnički pogled na našu proizvodnju hrane, misli da će i Pančevo i Vojvodina i Srbija imati koristi od ovakve promocije.

00ambar_0001mali

– Moj otac Božur Ivanović nikada nije imao samostalnu izložbu u Pančevu i zbog toga sam zaista srećan što smo  uspeli da organizujemo izložbu „Ambari” u Milanu, u okviru Svetske izložbe, koja se dešava svakih pet godina i na kojoj sve zemlje sveta predstavljaju ono najbolje što imaju. Tema Svetske izložbe bila hrana, a „Ambari” mog oca su umetnički pogled na Vojvodinu, ravnicu, žitnicu Evrope, salaše kojima Vojvodina obiluje. Drago mi je što je izložba održana u okviru Srpskog paviljona u Milanu i što je predstavljen deo umetničkog opusa moga oca Božura Ivanovića – rekao je Stefan Ivanović.

ambar ulje 6_resize

Izložbom u Milanu obuhvaćeno je 18 slika i crteža iz ciklusa „Ambari”. U apstraktnu figuraciju Božura Ivanovića, sredinom osamdesetih godina prošlog veka, prodiru banatski motivi – ambari, koševi, ulice i kapije, oslikavajući stav umetnika prema ravnici u kojoj je odrastao, navela je za Radio Pančevo arhitekta dr Mila Nikolić, kustos izložbe.

ambar ulje 4_resize

– Na uljanim platnima Božura Ivanovića, bogatstvo njiva se sliva u boje i oblike ambara i koševa, koji se rasprskavaju, puni do pucanja. Oni su simbol izobilja i raskoši, koju ravnica i život u njoj nose. Kada su crteži tušem u pitanju, nailazimo na potpuno drugačije čitanje banatskih sela. Selo propada, a umetnik je svedok tog propadanja. Temi prilazi analitički, menjajući izraz, forma se raspada. Selo je pusto, nailazimo na tek retke tragove čoveka u njemu. Crteži i grafike na temu „Ambari” nastali su u periodu zrelog stvaralaštva umetnika, koji žuri da zabeleži svu tu lepotu koju smo nasledili – objasnila je Mila Nikolić.

ambar ulje_resize

Božur Ivanović je rođen 1936. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Ljubice Cuce Sokić. Pored slikarstva, bavio se scenografijom, dizajnom korica za knjige i grafičkim dizajnom, a tokom studija restauracijom fresaka u Srbiji i Makedoniji. Bio je član Udruženja likovnih umetnika Srbije.

U Pančevu, Božur Ivanović nikada nije imao samostalnu izložbu. Pančevcima je, međutim, njegovo stvaralaštvo poznato, prvenstveno zahvaljujući Oktobarskom likovnom salonu u Galeriji savremene umetnosti.