Provokativna, uzbudljivo nepredvidljiva i često vrlo eksplicitna distopijska vizija bliske budućnosti. Koling Nilsen otvara pitanje da li se krećemo ka društvu segregacije, otupelom na nasilje, u kome je korist od tehnološkog napretka rezervisana samo za privilegovane.

„Eksplozivan i lucidan roman, napisan preciznim i ubojitim perom koje upire u najmračnije rukavce ljudske duše.“
— Le Page des Libraires

Kaspar Koling Nilsen nezaobilazno je ime savremene danske književnosti. U svojim delima poigrava se elementima naučne fantastike i društvene kritike, a Evropsko proleće je uz sve to i mračan, uzbudljiv, nepredvidljiv i često eksplicitan roman s elementima trilera.

EVROPSKO PROLEĆE, Kaspar Koling Nilsen, BOOKA

„Jednostavno i briljantno. Vrhunski portret našeg vremena.“
— Weekendavisen

U budućnosti koju predviđa Koling Nilsen, muslimani su nepoželjni, getoizirani i na kraju deportovani u izbeglički grad izgrađen na afričkom tlu, dok dekadentna elita živi u idiličnom, tehnološki naprednom i ekološki održivom utočištu. Prateći sudbine Stiga, sredovečnog pankera koji je postao galerista, Elisabet, naučnice koja se bavi razvojem veštačke inteligencije, Eme, anoreksične devojke koja želi da pomogne izbeglicama, i Kristijana, umetnika s moralno diskutabilnim seksualnim preferencama, Evropsko proleće otvara pitanja slobode i jednakosti.

Ovo je roman o budućnosti koji podstiče na razmišljanje o sadašnjosti, o tome da li se krećemo ka društvu segregacije, u kojem se nepoželjni deportuju, a korist od tehnološkog napretka rezervisana je samo za privilegovane.

„Ciničan, zastrašujući i vizionarski pisac, Koling Nilsen zamišlja najgore. Kontemplacija ili najava?“
— L’Obs

Knjigu možete kupiti preko našeg sajta ili u našim knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 792 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.

„Ne prestaje da nas iznenađuje bogatstvo proze, lepota mašte i nivo inteligencije ovog romana.“
— L’Express

Kaspar Koling Nilsen (1974), pisac i scenarista, jedan je od upečatljivih glasova savremene danske književnosti. U svojim delima tragikomičnim i maštovitim stilom govori o problemima savremenog društva, spajajući grotesku, društvenu satiru i naučnu fantastiku. Za svoje delo dobio je „Holberg Medal“ i počasnu nagradu „Rune T. Kiddes“.

„Kaspar Koling Nilsen ima originalne ideje i samouvereno meša stvarne činjenice, vrlo verovatne činjenice i one manje verovatne.“
— Mišel Uelbek

Na književnu scenu stupio je 2010. romanom Mount Kobenhavn za koji je dobio priznanje „Danske Bank First Book Award“. Drugi roman Den danske borgerkrig 2018-24 (2013) propraćen je hvalospevima kritike i užim izborom za „Readers’ Book Award“ 2014. godine. Evropsko proleće (2017), distopijska vizija evropske budućnosti, njegov je treći roman, a napisao je i zbirku kratkih priča Dengang dinosaurerne var små (2019).

Živi sa suprugom i dvoje dece u Kopenhagenu.