Ako u razgovoru osoba ispred vas govori samo o sebi i nije je zainteresovana za ono što govorite, onda verovatno imate posla sa narcisom u razgovoru. Objašnjenja slede.

Ponekad se desi da tokom razgovora osetimo da nas osoba ispred nas ne sluša. Ne zanima je šta ljudi govore i radije gleda u telefon i klima glavom. Međutim, kada je o njoj reč, druga je priča. Svaka njegova rečenica počinje sa „ja“ i to može brzo da postane dosadno.

U ovim slučajevima govorimo o razgovornom narcizmu. Termin koji ipak ostaje nezavisan od narcisoidne ličnosti. „Narcisoidni razgovori ne ispunjavaju nužno kriterijume za formalnu dijagnozu narcističkog poremećaja ličnosti (NPD)“, precizira terapeutkinja Vendi Behari za MindBodyGreen pre nego što dodaje: „Oni, međutim, mogu biti na spektru“.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Kako uočiti narcisa koji razgovara sa vama? Pet znakova koji ne lažu

Ako tokom diskusije niste otvorili usta, osim da klimnete glavom ili postavite pitanje, onda nema sumnje: imate posla sa konverzacijskim narcisom. Ali nije ih uvek lako uočiti…

Shade Zahrai, obučena u bihejvioralnim naukama na Harvardu, navela je pet znakova koji pomažu da se identifikuje ova vrsta osobe u članku objavljenom u CNBC.

Image by master1305 on Freepik

Nikada vam ne postavlja nikakva pitanja

Ova vrsta ponašanja je specifična za narcisoidne osobe u razgovaru. Ovo drugo vas ne zanima i nije ga briga šta govorite. On vam ne postavlja nikakva pitanja jer mu vaš odgovor nije bitan. Više voli da pređe na drugu temu koja ga se, očigledno, tiče. Ne daje vam ni vremena da se vratite na temu!

Image by lookstudio on Freepik

Više voli da uđe u monolog

Teško je razgovarati sa narcisom koji razgovara. U stvarnosti, provodite vreme slušajući kako priča. Vi ste na mestu pravog gledaoca… A najgore je što on to i ne primećuje.

Image by freepic.diller on Freepik

On sve vraća sebi

Ako ga se tema razgovora ne tiče ili ne zanima, on će naći način da sve vrati sebi. A ako se prilika ne ukaže, onda će biti potpuno nezainteresovan. „Narcis u razgovoru želi da bude inteligentan, poseban i obrazovan kroz diskusiju“, kaže Vendi Behari.

Image by Freepik

Spušta vam

Možete reći šta god želite, narcis koji razgovara uvek ima odgovor za sve. Tvrdi da sve zna bolje od vas i čini da izgledate pametnije. Specijalista objašnjava da ovo ponašanje „može biti dobrovoljno, nenamerno, očigledno ili suptilno“.

Image by senivpetro on Freepik

On vas nadmašuje

Da li želite da pričate o jednom od svojih uspeha? Umesto da vam čestita, konverzacijski narcis će pronaći način da vas nadmaši tako što će pominjati superiorno dostignuće i pokazati vam da je bolji od vas!