Odmor nije uvek sinonim za odmor i opuštanje, posebno za žene! I prema studiji, zaista postoji razlog za to…

Svake godine radujemo se odmorima i praznicima. Mogućnost da se odmorite pored mora, opustite se čitajući knjigu ili čak da napunite baterije u različitim i idiličnim ambijentima…

Ali ipak, većina žena se oseća još umornije kada se vrate u stvarnost i kada im koferi budu raspakovani. Za razliku od muškaraca koji su mogli u potpunosti da iskoriste prednosti ovog boravka! A razlog je jednostavan: mentalno opterećenje nas prati svuda, pa i na drugoj strani sveta. Gde god otišli, sve svoje probleme nosimo sa sobom.

Čak 70% žena oseća se umornije

Studiju je sproveo Ifop za specijalizovani sajt Good travel plans New York. Cilj? Intervjuišite nekoliko heteroseksualnih parova o njihovom stepenu umora kada se odmor završi. 64% učesnika je odgovorilo da su „umorni“. Među njima je 70% žena, a 57% muškaraca. Od 46% ljudi koji su rekli da su pod stresom, pronašli smo 53% žena i 39% muškaraca.

A za one koji su otišli ​​porodično, sa decom, ishod je isti. 56% muškaraca kaže da se osećaju odmorno u poređenju sa samo 28% žena. Rezultati koji su uglavnom opravdani lošom distribucijom kućnih i domaćih poslova.

Mentalno opterećenje žena se nastavlja na odmoru

Pored organizovanja odmora, rezervisanja smeštaja, planiranja aktivnosti, brige o prevozu, itd., žene moraju i dalje da obavljaju svakodnevne poslove, kao kod kuće. Ovo je pokazalo istraživanje: 53% žena brine o kućnim poslovima više od partnera, u poređenju sa 22% muškaraca. Za one koji imaju decu, 71% žena kaže da je spakovalo kofere svojih mališana u poređenju sa 12% muškaraca. Konačno, 72% majki kaže da su kuvale svaki obrok. Samo 13% očeva je to uradilo…

Ali to nije sve! Osim što se osećaju umornije nego na početku, žene nemaju vremena za odmor kada se vrate sa odmora. I sa dobrim razlogom: „Po povratku preuzimaju teret stresa i zadataka vezanih za početak školske godine ili ponovne pripreme za školu sa decom, rađenjem domaćih zadataka: spakovati kofere, oprati veš, kupiti školski pribor, tražiti osobu za čuvanje dece…“, ilustruje Fransoa Kraus, direktor Centra za rod i seksualnost u Ifop-u. Pre nego što dodam: „Ova anketa jasno pokazuje da žene nikada nisu toliko na odmoru kao muškarci, jer tokom ovog perioda uvek pate od nejednake raspodele kućnih poslova sa kojima se suočavaju tokom ostatka godine. ”