Vodootporna maskara? Da, ali ne previše!

Završni dodir lepog izgleda često rezultira malim nanošenjem maskare na trepavice. Ovaj gest je veoma koristan za poboljšanje i povećanje očiju.

Iako postoji nešto za svakoga, nemaju sve maskare iste funkcije. Neke produžavaju trepavice, druge ih čine punijima, dok postoje neke koje kombinuju sve funkcije.

Što se tiče vodootporne verzije, ona vas sprečava da se pretvorite u lutku od voska koja kaplje kada prolazite kroz kišu ili čak kada zaronite u bazen. Međutim, ova opcija nije bez zdravstvenih rizika.

Image by valuavitaly on FreepikZašto bi trebalo da budemo oprezni sa vodootpornom maskarom?

Veoma efikasna za odlazak na sport ili fizičke aktivnosti bez brige šta će se desiti sa prethodno nanešenom maskarom, vodootporna nije toliko dobra za vaše zdravlje kao što smo mislili.

Na pitanje Femme Actuelle, doktor Aleka Hecht upozorava na ovaj proizvod.

„Korišćenje vodootporne šminke oko očiju se ne preporučuje“, upozorava ona. I sa dobrim razlogom, ako izaziva iritaciju i suvoću u očima, takođe rizikuje da se „zaglavi oko njih, opstruirajući lojne žlezde“.

Zaista, da bi se dobila formula koja mu omogućava da se ne pomera, koriste se mnoge hemikalije kao što su parafin i silikon. Osim toga, nije ih se lako otarasiti tokom faze uklanjanja šminke „što može dovesti do gubitka trepavica i stvaranja tamnih krugova oko očiju“.

Cover photo created by valuavitaly - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Da li vodootpornu maskaru treba zabraniti?

Na svojoj veb stranici, brend Typologie daje preporuke u vezi sa upotrebom vodootporne maskare.

„Vodootporne maskare postaju opasne kada se svakodnevno nanose na osetljive ili alergične oči.“

Stoga povremena upotreba neće biti problematična. Međutim, ako imate problema da ih se rešite, odlučite se za zdraviju kompoziciju.