Koje su prednosti piva za žene? Ako se ranije neko čudio da ih ima, danas su brojne naučne studije razjasnile i razvejale neke lažne mitove.

Pivo je dobro za žene, čak i ako se mora napraviti premisa: važno je da se nikada ne preteruje.

Međutim, ako pijete u umerenim količinama, i ne pijete kad vozite (ne, nikako, nijedno prevozno sredstvo!), to je napitak koji donosi nekoliko prednosti jer sadrži antioksidante i minerale, podstiče diurezu (pa pomaže protiv celulita), poboljšava raspoloženje, dobro je za krvotok.

Dakle, kako je leto već počelo, bila bi prava šteta da ga se lišite, možda na odmoru sa prijateljima ili u slobodnoj situaciji, zbog noćne more da vidite kako salce oko pojasa raste.

Ali kao i za sve, potreban vam je pravi balans: zato samo pazite na količine i sadržaj alkohola. Živeli!

Evo zašto je pivo najbolje piće leta!

Happy summer photo created by freepik - www.freepik.com
foto by freepik – www.freepik.com

Pivo ne pravi salo

Salce od kojeg se mnogo strahovalo, posebno leti kada se nazire test kupaćih kostima, jedan je od lažnih mitova koje treba razbiti kada je u pitanju pivo.

Ili bolje rečeno, osim ako neko ne želi da se ugleda na Omera Simpsona i pije litar za litrom, otok može da nastane samo u slučaju velikih količina konzumiranog piva i njegovog stepena šumenja.

I nije slučajno da se taj efekat lubenice može uočiti samo pijenjem puno gazirane vode ili gaziranih pića.

Friends laughing photo created by freepic.diller - www.freepik.com
foto by freepic.diller – www.freepik.com

Pivo je dobro za vaše srce i raspoloženje

Ispijanje piva, u pravim količinama, donosi dobrobit kardiovaskularnom sistemu jer deluje kao vazodilatator.

Štaviše, predstavljajući u običnoj mašti trenutak druženja i opuštanja (a to sveže pivo na odmoru, možda sa pogledom na more, zar ne?), pomaže da popravimo raspoloženje i samim tim nas učini srećnijim!

Studije su pokazale da pivo zapravo stimuliše proizvodnju dopamina.

Saveznik protiv celulita i osteoporoze

Da, pivo (leti i ne samo tada) može pomoći u borbi protiv gorkog neprijatelja žena: celulita. To je zato što pijenje piva podstiče diurezu, a samim tim i izbacivanje viška tečnosti. Takođe je odličan saveznik protiv stvaranja kamena u bubregu.

Ne samo to, pivo pomaže u proizvodnji kalcitonina (hormona koji uzrokuje taloženje kalcijuma u ​​kostima) i stoga pomaže u borbi protiv osteoporoze koja uglavnom pogađa one koji su u menopauzi.

Odličan dodatak posle sporta

Tokom sportskih aktivnosti, posebno one najintenzivnije, imamo tendenciju da se znojimo i zbog toga gubimo neophodne minerale za pravilno funkcionisanje našeg tela (pre svega kalijum i magnezijum).

Zahvaljujući svom doprinosu magnezijuma, fosfora i kalcijuma, pivo stoga predstavlja valjan dodatak, kompletan i pre svega sa malom količinom šećera.

Idealno je, međutim, izabrati ono sa niskim sadržajem alkohola i ne zloupotrebljavati ga.

Recimo, u zemljama gde su leta topla, kao što su Grčka, Španija, Brazil, prodaju se piva sa 1% alkohola, što je prava zgodacija.

Greške koje treba izbegavati

Definitivno ga nemojte zloupotrebljavati na prvom mestu. Prema nekim naučnim studijama, zapravo, žene bi trebalo da se ograniče na maksimalno jedno pivo dnevno (idealno bi bilo 250 mililitara).

Takođe, druga greška, koja može dovesti do mamurluka i povećanja kalorija, jeste mešanje sa drugim žestokim alkoholnim pićima, od vina do koktela.

Dakle, da li ste spremni da otčepite pivo? Možda nakon dugog radnog dana, udobno na sofi kod kuće, opuštajući se ispred TV-a.