Znate li šta sve ta sloboda, u vidu nenošenja brushaltera, čini našim grudima?

Za mnoge od nas koji sada radimo od kuće ili u svakom slučaju, manje vremena provodimo u formalnim aktivnostima koje zahtevaju određen način odevanja (čitaj: pristojan i društveno prihvatljiv = nošenje brushaltera), praktikujemo socijalno distanciranje ili samoizolaciju zbog koronavirusa, odeća za po kući (čitaj: pidžama, trenerka) postala je naša nova radna garderoba, a potreba za nošenjem grudnjaka je pomalo otišla u zaborav.

Ko ne voli osećaj skidanja grudnjaka na kraju dana? Jeste li uživali u periodu izolacije bar što se nenošenja grudnjaka tiče?

Ali iako uživamo u udobnosti da ne moramo svakodnevno da nosimo grudnjake, ne možemo a da se ne zapitamo šta sva ta sloboda čini našim grudima.

Pročitajte i ovo: Deformiteti kičmenog stuba – neoperativna korekcija skolioze

Neki stručnjaci veruju da dugotrajno odsustvo bilo kakve podrške rizikuje da se Kuperovi ligamenti u grudima istežu.

„Nošenje grudnjaka može pomoći u zaustavljanju prevremenog opuštanja, jer to znači da se vezivno tkivo u dojkama ne rasteže toliko tokom dana“, objašnjava estetski hirurg, dr Dirk Kremer iz Harley St. Aesthetics.

Pročitajte i ovo: Diskus hernija – pod teretom vlastitog života

Stručnjakinja za grudnjake, Jill Kenton, koja je pravila grudnjake za pokojnu princezu Dajanu i Madonu, slaže se sa stavom lekara. „U svakom slučaju, niko nas neće videti tokom boravka u kući, tako da žene mogu da dođu u iskušenje da ga ne oblače. Međutim, ako uopšte ne nosite grudnjak, to može da prouzrokuje propadanje dojki ako tkivo ostane bez potpore“.

Pročitajte i ovo: Problemi štitne žlezde – žudnja za duhovnim rastom

Važno je izbegavati i sportske grudnjake, kaže ona.

“Sportski grudnjaci pritiskaju tkivo uz grudi i zaista nisu idealni za stalno nošenje ako se ne bavite sportom.”

Čini se da bi odricanje od grudnjaka moglo dugoročno uticati i na naše držanje tela.

„Dojke su teške i tokom dužeg perioda bez grudnjaka uticaće na vaše držanje i kod nekih mogu dovesti do pogrbljenosti“, nastavlja dr Kremer. „Grudnjak pomaže u sprečavanju problema sa skeletom i držanjem tela koji mogu nastati usled njegovog dužeg nenošenja.’’

„Nažalost, 80% žena nosi grudnjak pogrešne veličine, jer je ili premalen ili prevelik pozadi“, kaže Jill Kenton, bivša suvlasnica Rigby i Peller. „Ako nosite pravi grudnjak, ne treba ga skidati.“

Pročitajte i ovo: Uzroci hroničnog bola za koje vaš lekar ne zna

Ali pre nego što svi odmah obučemo grudnjake, vredi napomenuti da su u igri i neki drugi faktori.

„Važno je zapamtiti da je glavni razlog opuštanja dojki starost za razliku od izbora donjeg rublja“, nastavlja dr Kremer. „Kako starimo, naša koža gubi elastičnost i proređuje se, što znači da nas gravitacija lakše vuče prema dole. Ovaj proces istezanja se ubrzava kako starimo.“

Pa, šta ste odlučile? Možda grudnjak može da ostane u fioci još samo jednu nedelju ili ne?