I ne zahteva previše truda!

Ako se u svakom uzrastu čini da je redovno bavljenje fizičkom aktivnošću neophodno da bi se održalo dobro zdravlje, to utoliko više važi nakon 50. godine. Od ovog uzrasta telo prolazi kroz brojne fiziološke promene, koje mogu dovesti do gubitka vitalnosti, mišićne snage ili čak utiču na mentalno blagostanje.

Toliko simptoma koji se samo pogoršavaju sedentarnim načinom života. U tom smislu treba da se naterate da ostanete aktivni, tako što ćete barem pokušati da vežbate nekoliko vrlo jednostavnih vežbi kako biste opustili svoje telo i održali dobru fizičku kondiciju.

Kako Presse Sante objašnjava, bavljenje sportom nakon 50. godine ne samo da će pomoći u sprečavanju gubitka mišićne mase u vezi sa godinama, već će vam omogućiti da održite dobru pokretljivost, smanjite rizik od padova, lomova, poboljšate zdravlje srca i gustinu kostiju, ili čak povećati energiju kako biste bili izdržljiviji i otporniji.

Image by Freepik

Koju fizičku aktivnost praktikovati posle 50. godine?

Najvažnije je da znate koju vrstu fizičke aktivnosti odabrati kada nemate obavezno visok sportski nivo i ne želite da se previše iscrpljujete. Među svim vežbama koje se preporučuju od 50 godina, brzo hodanje je jedna od najjednostavnijih i svima dostupnih.

Može se praktikovati prilično lako i u bilo kom trenutku uključivanjem u našu svakodnevnu rutinu. Brzo hodanje se jednostavno sastoji od hodanja malo bržim tempom od našeg uobičajenog, sve dok ne osetite blagi nedostatak daha. Idealno bi bilo da počnete sa sesijama od 20 minuta, a zatim postepeno povećavate trajanje.

Što se tiče prednosti brzog hodanja, ono stimuliše rad srca i pluća, poboljšava kardiovaskularni kapacitet i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Ova aktivnost će takođe angažovati i ojačati mišiće nogu, gluteusa i abdomena, osim što će pomoći u oslobađanju endorfina, hormona sreće, za smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja.