I nije lep prizor!

Ako bi orgazam normalno trebalo da pruži osećaj blagostanja i opuštenosti u ovom trenutku, za neke je ova sreća samo kratkog veka.

Zaista, mnogi muškarci pominju fenomen nakon uživanja koji rezultira mešavinom gađenja, anksioznosti, čak i razdražljivosti koja ih tera da žele da se izoluju i prekinu svaki fizički kontakt nakon odnosa.

Pročitajte i ovo: Nećete verovati koliko su često stari Grci imali seks! Ovo je recept za njihovu vijagru

To je ono što govornici engleskog nazivaju „jasnoća posle ludila“ što bi se na francuski moglo prevesti kao „jasnoća posle ejakulacije“.

U stvari, to je neka vrsta postkoitalne disforije koja može trajati između pet minuta i dva sata nakon seksa i koja pogađa i žene i muškarce. Simptomi, koje često karakteriše neka vrsta melanholije i niske energije, su, međutim, ozbiljniji kod muškaraca.

Pročitajte i ovo: DIRTY TALKING: Lascivno ophođenje u seksu među partnerima (pričaj mi gadosti…)

U svakom slučaju, ovo otkriva studija objavljena u martu 2020. u Journal of Sexual Medicine, sprovedena među 223 žene i 76 muškaraca. Svi učesnici su dobili instrukcije da odgovore na upitnik i pokazalo se da muškarci češće pokazuju simptome nakon orgazma ili ejakulacije (60%) nego žene (25%).

Pročitajte i ovo: Vaš partner ismeva vaš izraz lica tokom orgazma? Evo kako da to prevaziđete 

U stvari, termin „jasnoća posle ludila“ su prve uvele Aleksandra Kuper i Sofija Frenklin, voditeljke podkasta Call Her Daddy. Potonji je dobio brojna svedočenja muškaraca koji su se pitali o ovom čudnom osećaju koji se oseća nakon orgazma.

Image by Freepik

Jasnoća posle ludila (Post-nut clarity): kako objasniti ovaj fenomen posle orgazma?

„Svaki muškarac je drugačiji, tako da svaka jasnoća posle ludila takođe može biti različita“, objašnjava urolog Majkl Ingber u kolumni Men’s Health, precizirajući da do danas nije sprovedeno nikakvo naučno istraživanje o ovom fenomenu.

Pročitajte i ovo: Moj partner želi da masturbiram pred njim: Kako da to uradite 

„Znamo da orgazam aktivira desetine regiona mozga i da je toliko složen da još uvek ne razumemo mnogo o njemu. Ali za muškarce koji to doživljavaju, to verovatno ima veze sa oslobađanjem hormona i neurotransmitera koji se javljaju pre, tokom i posle seksa,’’ analizira specijalista.

Pročitajte i ovo: Koliko često treba da imate seks? 

Treba pretpostaviti da su pre seksa i tokom predigre emocionalni centri našeg mozga preterano stimulisani.

„Ovaj deo mozga ima područja odgovorna za pamćenje, strah, agresiju i druge emocije“, objašnjava Jamin Brahmbhatt, takođe urolog. Ovo bi moglo objasniti ovaj izliv emocija koji prati orgazam.

Pročitajte i ovo: Upomoć! On želi da progutam… Šta da radite u tom slučaju 

„Posle seksa, nivoi dopamina opadaju, a prolaktin raste. Čini se da je ova hormonska promena razlog za dužinu refraktornog perioda“, nastavlja Jamin Brahmbhatt.