Iako ne postoji starosna granica za zabavu sa svojim partnerom, naš libido vremenom opada i evo razloga koji ovo mogu objasniti.

Pročitajte i ovo: Deset stvari koje vam nikad nisu rekli o orgazmu (kako ženskom, tako i muškom!)

Ponekad je teško ignorisati opadanje želje, fenomen koji može uticati na svakog od nas u nekom trenutku našeg života. Ali koji su to elementi koji mogu objasniti ovaj pad libida? Evo faktora koji mogu objasniti zašto žene gube seksualnu želju, bez obzira na godine.

Image by senivpetro on Freepik

Uticaj poremećaja u odnosima

Usponi i padovi bračnog života ponekad mogu uzdrmati plamen strasti. Nerešeni sukobi, uspostavljena rutina ili jednostavno duga veza mogu doprineti ovom padu želje. Međutim, ovo nije neopoziva kazna. Otvorena komunikacija i terapija za parove mogu ponuditi rešenja za ponovno rasplamsavanje plamena i pronalaženje ispunjene intimnosti.

Pročitajte i ovo: Želite da gledate svoju ženu sa drugim muškarcem? Zašto biste to radili? I šta se krije iza toga?

Mentalno zdravlje

Stres, anksioznost i depresija mogu baciti mračnu mrlju na naš libido. Kada je um zahvaćen ovim poremećajima, seksualna želja može patiti. Od ključne je važnosti da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom kako biste dobili odgovarajuću podršku i identifikovali strategije za vraćanje emocionalne ravnoteže i strasti u spavaćoj sobi.

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Hirovi hormona

Hormonski poremećaji, bilo da se javljaju tokom menstrualnog ciklusa ili menopauze, mogu značajno uticati na našu seksualnu želju. Smanjenje nivoa hormona može dovesti do nižeg libida kod nekih žena. Istraživanje rešenja kao što je terapija zamene hormona može pomoći u obnavljanju hormonske ravnoteže i ponovnom rasplamsavanju plamena odnosa.

Pročitajte i ovo: Seks i hrana – šta jesti, a šta nikako ne, ako hoćete da imate dobar seks

Prekomerna potrošnja

Prekomerna upotreba alkohola ili droga takođe može igrati ulogu u smanjenju libida, posebno kod muškaraca. Ako nekoliko pića ponekad može da opusti i podstakne želju, prekomerna konzumacija može, naprotiv, da je ublaži. Stoga smanjenje potrošnje može biti prvi korak ka ponovnom uspostavljanju ispunjenog libida.

Image by senivpetro on Freepik

Da li starost zaista utiče na naš libido?

Revolucionarna studija, koju je za CNN sprovela dr Holi Tomas, profesorka medicine na Univerzitetu u Pitsburgu, o više od 3.200 žena u periodu od oko 15 godina, dovodi u pitanje mit da žene gube interesovanje za seks kako napreduju u njihovim 40-im i kasnije. Prema dr Holi Tomas, oko četvrtine žena smatra seks veoma važnim, bez obzira na godine.

Pročitajte i ovo: Kako da povećate svoj seksualni apetit

U prošlosti, studije su sugerisale da žene gube interesovanje za seksualnost kako stare. Međutim, ženski zdravstveni radnici osporavaju ovu ideju, tvrdeći da ona ne odražava stvarnost koju vide u svojoj svakodnevnoj praksi.

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Prema dr Tomasu, ove studije su često ispitivale seksualnu želju žena u jednom trenutku njihovog života, ne uzimajući u obzir varijacije tokom vremena. Ovaj ograničeni pristup teži da generalizuje i pojednostavi složenost ženske želje.

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Dakle, gubitak libida neće imati direktnu vezu sa godinama, već sa fazama i promenama u životu žene.