Da biste partneru ukazali na svoje prisustvo i pružili podršku kada je uznemiren, ovo jednostavno pitanje čini razliku!

Bračni život je avantura sastavljena od uspona i padova. Postoje trenuci radosti, saučesništva, ali i trenuci kada se jedno ili drugo oseća uznemireno, pod stresom ili preplavljeno događajima. Jednostavno pitanje može promeniti sve i ojačati vašu emocionalnu vezu.

Svakodnevno se često dešava da smo pod stresom, prezaposleni, zabrinuti zbog rutine, posla, ekologije… U ovim trenucima nije uvek lako znati kako da utešimo partnera. Umesto da pretpostavljate šta mu/joj treba ili nuditi neželjene savete, postoji jedno jednostavno, ali moćno pitanje koje čini svu razliku.

Dr Džejd Džekson, licencirani savetnik za mentalno zdravlje u Dalasu, deli ovu magičnu frazu sa Njujork tajmsom: „Šta ja mogu da uradim za tebe u ovom trenutku?’’.

Ima moć da razjasni potrebe vašeg partnera, smiri jake emocije i ojača vašu vezu. To je znak duboke empatije. Umesto da pretpostavljate šta vaš partner želi ili treba, vi eksplicitno tražite njegovu dozvolu da mu pomognete na bilo koji način koji mu najbolje odgovara. Ovaj namerni korak pokazuje da ste tu za njega.

Nakon što odvoji nekoliko minuta da razmisli o tome, može vam reći da li želi da razgovara o tome, da li mu pomažete da donese odluku ili mu je potreban zagrljaj (obično je zagrljaj odgovor na sve). Ili bar početna tačka.