Kako starimo, naše telo kao i naš mozak stari i to dovodi do promena koje nije uvek lako ukrotiti.

Ako se neki ljudi plaše starenja, to je takođe zato što postoje određene prekretnice koje nije uvek lako prevazići. Kako starimo, normalno je da vidimo da se naše telo menja, ali to nije uvek lako ukrotiti. Pored fizičkih promena koje vrlo lako možemo da primetimo, postoje i svi ti preokreti unutar našeg tela nad kojima nemamo kontrolu. Ovo je posebno slučaj na kognitivnom nivou.

Pročitajte i ovo: Kako se mozak odmara: Ženski mozak aktivniji, dok se muški bolje odmara

Starenje ima stvarni uticaj na zdravlje mozga, kako se prisećaju dr Dilan Vint, neurolog i neuropsihijatar, i dr Dejl Bredesen, istraživač neuronauke, u kolumnama HuffPost UK.

Image by gpointstudio on Freepik

Šta uzrokuje kognitivni pad?

Ovaj pad kognitivnih performansi najčešće se primećuje od 50. godine života. Naš mozak nam izgleda manje reaktivan, počinjemo da imamo poteškoća da zapamtimo određene stvari, potrebno nam je duže da obradimo određene informacije.

Pročitajte i ovo: Sedam stvari koje ne treba da jedete za doručak ako želite da smršate (iako su lagane)

„Korteks, koji odgovara spoljašnjem sloju mozga, postaje tanji i mijelinski omotač koji okružuje neuronska vlakna može da počne da se pogoršava. Osim toga, receptori se više ne pokreću tako brzo“, objašnjavaju lekari, koji preciziraju da hormonske promene povezane posebno sa menopauzom takođe mogu biti odgovorne za ovaj kognitivni pad.

Pročitajte i ovo: Kako da održite formu na odmoru bez žrtvovanja

„Kognitivni pad može da nastane usled naglog pada hormona, kao što je pad estradiola povezan sa menopauzom. Srednji život je takođe često obeležen akumulacijom masti, što je povezano sa kognitivnim padom.

Image by Freepik

Kako sprečiti kognitivni pad?

Pitanje je kako se boriti protiv ovog prirodnog fenomena. Prema neurologu, „redovne, umerene aerobne vežbe mogu pomoći u smanjenju rizika od kognitivnog pada“.

Pročitajte i ovo: Kreirajte WELLNESS RUTINU koja vam odgovara: Odakle da počnete

Lekari takođe preporučuju da pokušate da održite svoj krvni pritisak i težinu na nivoima koji se smatraju „zdravim“, smanjenjem potrošnje soli, šećera ili prerađene hrane što je više moguće, ali i tako što ćete ostati aktivni.

Pročitajte i ovo: Zdravim životnim navikama u zdraviju starost

Takođe, obratite pažnju na nedostatak sna koji takođe doprinosi prevremenom starenju mozga.