Peach – mediteranska dijeta je varijanta mediteranske ishrane i najbolja je dijeta za zdravlje srca i opšte blagostanje organizma.

Ova dijeta je nedavnom studijom proglašena najboljom ishranom za zdravlje, srce i opšte psihofizičko blagostanje.

To je varijanta mediteranske ishrane u kojoj se kao primarni izvor proteina konzumira riba, umesto crvenog mesa i živine.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Ova nova hibridna dijeta je predložena u studiji objavljenoj u Journal of the American College of Cardiology koja povezuje tehniku povremenog posta sa Peach-mediteranskom ishranom, za borbu protiv srčanih bolesti (i viška kalorija) na dva fronta.

Food photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto by master1305, Freepik.com

Šta je Peach-mediteranska dijeta

To je mediteranska dijeta sa malo drugačijom listom namirnica: uključuje puno ribe i morskih plodova kao primarni izvor proteina, a minimizira i crveno i belo meso.

Pročitajte i ovo: Može li od grčkog jogurta da se smrša? Istine i zablude!

Čini se da veća konzumacija ribe, u stvari, može smanjiti smrtnost od koronarne bolesti srca do 34 odsto.

Ako se mediteranska dijeta već smatra odličnom ishranom, ova varijanta bi dodatno poboljšala njene prednosti.

Food photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Šta možete jesti

Sve osnovne namirnice na kojima se zasniva mediteranska ishrana takođe su stubovi varijante „breskva” dijete. Dakle, voće i povrće, integralne žitarice i uljane seme treba konzumirati u velikim količinama.

Druga preporučena grupa namirnica su proteini, koji u velikoj meri moraju da potiču od ribe svih vrsta (inćuna, sardina, skuše, lososa, haringe i masne ribe pre svega) i morskih plodova.

Pročitajte i ovo: Idete da probate bikini? Jedite (više) kajsije! Ukusne, lagane i super za liniju!

Nakon toga su dozvoljeni i mleko i derivati (najbolje, međutim, nemasni sirevi i jogurt, na bazi obranog ili bar delimično obranog mleka).

Belo meso treba konzumirati umereno, a crveno eliminisati.

Prema Peach-mediteranskoj piramidi ishrane, stoga je potrebno fokusirati se na biljnu hranu i odmah zatim na ribu, zatim na nemasne mlečne proizvode i na kraju, ne više od jednom nedeljno, na belo meso (piletina, ćuretina i zec).

Food photo created by jcomp - www.freepik.com
Foto by jcomp – www.freepik.com

Ekstra devičansko maslinovo ulje, glavni protagonista

Baš kao što to biva za tradicionalnu mediteransku ishranu, i u varijanti „breskve“ apsolutni protagonista je ekstra devičansko maslinovo ulje, koje vrhunski zamenjuje puter, margarin i druge slične vrste masti; odličan je začin i takođe pomaže u borbi protiv zatvora.

Pročitajte i ovo: Kora limuna – najjeftinija investicija u vaše dobro zdravlje

Takođe se pokazuje kao panacea sa kardiometaboličkog aspekta jer snižava nivo lošeg holesterola i povećava nivo lipoproteina visoke gustine, odnosno holesterola poznatog i kao “dobar”.

Da bi se poboljšale njegove prednosti i asimilacija hranljivih materija, preporučuje se da se konzumira zajedno sa povrćem.

Food photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Orasi svaki dan

Čak i semenke i sušeno voće treba da budu svakodnevno u jelovnicima.

Naročito orašaste plodove treba jesti svaki dan jer oni obezbeđuju dobre masti i vlakna. Pored toga što su bogati omega-3 masnim kiselinama, čime se bore protiv slobodnih radikala i pomažu u održavanju kondicije u smislu siluete i poboljšanju teksture kože, orasi su dobri za srce.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – Najbolje je da pijemo bioaktivnu vodu!

Orasi sadrže u velikim količinama prekursor omega-3, to je alfa-linolenska kiselina (ALA).

Dnevna porcija može značiti manji rizik od srčanih oboljenja.

Food photo created by senivpetro - www.freepik.com
Foto by senivpetro – www.freepik.com

Mlečni proizvodi, sirevi i jaja?

Što se tiče mlečnih proizvoda i sireva, oni su dozvoljeni, ali morate birati posne i lagane, na bazi obranog ili delimično obranog mleka.

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

Dakle, jogurt i nemasni sirevi mogu da se konzumiraju (umereno), ograničavajući umesto toga puter i tvrde sireve.

Što se tiče jaja, međutim, mogu se integrisati u ishranu, ali najviše pet nedeljno.

Food photo created by freepik - www.freepik.com
Food photo created by freepik – www.freepik.com

Takođe, pratite povremeni post

Nije dovoljno slediti Peach-mediteransku ishranu: ona mora biti praćena i praksom povremenog posta, čime se ograničava unos kalorija u vremenskom okviru od 8 do 12 sati svakog dana.

Ne brinite, teže je reći nego učiniti: samo preskočite doručak ili rano večerajte da biste došli do preporučenih sati posta.

Pročitajte i ovo: Pripremite se za dijetu – Šta bi trebalo da uradite pre nego što počnete sa dijetom, ako zaista hoćete da deluje

Potrebna „kalorična pauza“ donosi koristi i zato što ograničava broj unesenih kalorija i zato što stvara „insulinsko smirenje“ koje ne pretvara hranu u masti. I, zaista, da gurne telo da sagoreva višak masti.

Šta god klevetnici rekli, jesti dva obroka dnevno umesto tri nije ništa tako tragično: naši preci su milionima godina živeli čak i od jednog obroka dnevno (a ponekad čak ni od toga). I evo nas…

Pročitajte i ovo: Šta jesti pre i posle rekreacije za postizanje najboljih rezultata

U domenu ishrane, međutim, izbegavajte prejedanje bez mere, odlučujući se pre svega za kvalitetnu hranu, kao što su sveža i celovita hrana.

Ono što je predloženo u peach-mediteranskoj ishrani deo je takozvanog vremenski ograničenog hranjenja, odnosno onih oblika posta koji ne predviđaju celodnevno uzdržavanje od hrane, već samo satnu restrikciju.

Prednosti peach-mediteranske dijete

Mediteranska dijeta je univerzalno priznata kao izuzetno zdrava ishrana. Praćenje njegovih principa pomaže u izbegavanju patologija koje utiču na kardiovaskularni sistem, kao što su koronarna bolest srca, metabolički sindrom i dijabetes.

Pročitajte i ovo: Psihološki trikovi koji mogu da vam pomognu da zavarate glad i zaista smršate

Peach-mediteranska ishrana donosi iste prednosti kojima se dodaju i one vezane za veću potrošnju ribljih proizvoda. Riba i morski plodovi pomažu u zaštiti srca i arterija jer su bogati omega 3 mastima.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete, a da se ne ugojite ako kasno večerate

Zatim, tu su i dokazane prednosti tehnike povremenog posta, kao što su niži nivo holesterola, triglicerida i šećera u krvi; poboljšan pritisak; minimizirano stanje upale i optimizovana telesna težina.

Svi faktori koji mogu uticati na kardiovaskularno zdravlje i psihofizičko blagostanje uopšte.