Jednostavno je i ukusno!

Želite da usvojite zdravu i uravnoteženu ishranu? To je moguće! Otkrivamo vredne savete stručnjaka za ishranu.

Za Pauline Gouth, nutricionistu za DIJO, uravnotežena ishrana mora biti sastavni deo našeg svakodnevnog života. Samo treba da promenite svoje navike u ishrani, da budete strpljivi i da to bude prioritet. Ključ zdrave ishrane? Raznolikost hrane i raznovrsna zadovoljstva. Jasno je da možete da se zabavite, ali sve je pitanje balansa.

Image by Freepik
foto by freepik.com

Šta jesti uveče?

Prema nekoliko studija, uobičajeno je reći da je telo više naviknuto na skladištenje loših masti uveče. Štaviše, obrok koji je pretežak može uticati na naš san i energiju. Ali onda, šta treba da jedete uveče da ne biste dobili na težini i da biste bili dobrog zdravlja?

Pauline Gouth nas uverava da uveče izbegavamo jela koja su previše slatka ili previše masna: „idealno je da imamo dobro raspoređen tanjir: 50% povrća, 25% proteina, 25% skrobne hrane. To je idealna kompozicija“, precizira stručnjak. „Bolje je povećati količinu povrća uveče, na primer salatom od sirovog povrća ili zimskom supom ili pitom od povrća“, kaže profesionalac.

Ona takođe dodaje: „Možete jesti šta god želite, sve dok poštujete ovu raspodelu i nadoknađujete. Izbegavate stvari koje su previše slatke.” Sve je onda pitanje balansa.

Food photo created by wirestock - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Šta ako imate želju za šećerom?

Prema rečima stručnjaka za ishranu, želja za „šećerom“ na kraju obroka nije problem, ne treba je demonizovati: „Možemo bez problema da joj se prepustimo, na primer, voćem, najbolje je, ili čak 70% crne čokolade“, kaže Pauline Gouth. Pre dodavanja: „a ako želite parče hleba od banane, nema problema. Pripremite verziju sa samo 50 g šećera za tortu, banane i crnu čokoladu. To je malo večernje zadovoljstvo.”

Nutricionista precizira da nema smisla terati sebe da „jedete” tokom dana, ako ne osećate potrebu: „Kada jedete ako niste gladni, telo skladišti više, jer mu to nije potrebno, pa je bolje da sluša sebe.” Upozoreni ste!