Od nege kože preko izbora boja do delikatne umetnosti minimalističke šminke, naučite kako da iskoristite moć šminke da biste istakli svoju zrelu, blistavu, zauvek mladalačku lepotu.

Pročitajte i ovo: Koliko sati treba da spavate da biste smršali: odgovor stručnjaka

Šminka, iako može biti izvor samopouzdanja i kreativnosti, zahteva suptilnu adaptaciju kako se naša koža razvija. Vremenom, određene greške mogu da uđu u našu rutinu lepote, naglašavajući znake starenja umesto da ih smanjuju.

Pročitajte i ovo: Kreirajte WELLNESS RUTINU koja vam odgovara: Odakle da počnete

Ali budite uverene, svaka bora i svaki nabor su poglavlja koja pričaju vašu priču, a šminka bi trebalo da bude vaš saveznik u poboljšanju ovih svedočenja, a ne da ih nespretno skrivate.

Pročitajte i ovo: Kako da održite formu na odmoru bez žrtvovanja

Dakle, ako ste dostigli ključnu deceniju kada ste napunili pedeset godina ili ste ponosno krenuli ka tome, evo kako da izbegnete ove greške u šminkanju koje bi mogle da vam priguše sjaj.

Image by gpointstudio on Freepik

Preskočite tretmane lica

Pre nego što zaronite u svet šminke, nikada ne zaboravimo svete osnove rutine nege kože. To je kao da gradite kuću bez čvrstog temelja, ne izdržava.

Pročitajte i ovo: Kako da dobijete i održite homogen i postojan ten: savet stručnjaka 

Zanemarivanje vaše kože može biti okrutno, zbog čega vam pore izgledaju veće, a bore se pojavljuju dublje ispod šminke. Usvojite jednostavnu, ali efikasnu rutinu: čišćenje, serum, SPF tokom dana i nežna hidratacija uveče.

Image by lookstudio on Freepik

Izbor pogrešnih boja

Znati kako uskladiti boje šminke sa vašim tenom je od suštinskog značaja, ali to nije magija. Razumite svoje podtonove (hladne, tople, neutralne) da biste izabrali nijanse koje će vas poboljšati. Svetle boje mogu biti vaš prijatelj, ali moraju biti mudro odabrane.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da se kupamo u moru

Odlučite se za tonove koji ističu vaš prirodni sjaj, a minimiziraju fokus na bore. Zapamtite, manje je više, posebno kada svaka boja postaje strateška.

Image by lookstudio on Freepik

Manje je više

Nanošenje previše šminke može biti kontraproduktivno, posebno nakon 50. Previše ajlajnera, maskare, karmina može privući neželjenu pažnju. Odlučite se za minimalistički pristup, fokusirajući se na ključne stvari.

Pročitajte i ovo: Sedam stvari koje ne treba da jedete za doručak ako želite da smršate (iako su lagane)

Tanak, dobro postavljen ajlajner, kvalitetna maskara i lagani ruž često su dovoljni za stvaranje blistavog izgleda.

Image by Freepik

Šminka bez hidratacije

Nanošenje šminke na dehidriranu kožu je kao slikanje na napuklom platnu. Fine linije i bore su pojačane, a ten može izgledati umorno.

Pročitajte i ovo: Kako se mozak odmara: Ženski mozak aktivniji, dok se muški bolje odmara

Dajte prednost hidrataciji pre šminkanja, jer dobro nahranjena koža dočekuje šminku sa ljupkošću. Vaše lice će zračiti neuporedivom svežinom.

Image by halayalex on Freepik

Zaboravljanje rumenila

Rumenilo je tajna blistavog tena. Preskakanje rumenila može učiniti da vaša koža izgleda dosadno i umorno.

Pročitajte i ovo: Zdravim životnim navikama u zdraviju starost

Lagani veo rumenila na jagodicama može trenutno probuditi vaš prirodni sjaj, dodajući dašak mladosti vašem licu.

Image by halayalex on Freepik

Nedostaje vam linija obrva

Dobro oblikovane obrve strukturiraju vaše lice. Posle 50 godina mogu biti ređe. Izbegavajte da ih prejako crtate, jer to može učiniti da izgledate (s)umorno.

Pročitajte i ovo: Kafa sa dodacima ugrožava vitak struk

Poslušajte savet Anastasije Soare: „Obrve treba da se završavaju tamo gde se ugao nozdrve spaja sa spoljnim uglom oka.’’

Image by lookstudio on Freepik
Image by lookstudio on Freepik

Smoky eyes

Zadimljene oči očaravaju, ali pazite da ne potamnite previše oči i napravite seme sebi podočnjake. Tamne nijanse mogu naglasiti umor.

Pročitajte i ovo: Gojaznost verni pratilac depresije naročito kod žena

Umesto toga, odlučite se za meke, mat nijanse i dodajte dodir markera u unutrašnji ugao očiju za živahan sjaj.