Limun je cvetna biljka koja pripada porodici rutaceae. Biljke limuna se uzgajaju u mnogim zemljama širom sveta, iako su poreklom iz Azije i veruje se da su donete u Evropu oko 200. godine nove ere.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Limun i limunovo ulje su popularni zbog osvežavajućeg mirisa i okrepljujućih, pročišćavajućih i svojstava čišćenja. Još odavno su mornari koristili limun dok su bili na dugim putovanjima da bi se zaštitili od skorbuta i stanja uzrokovanih bakterijskim infekcijama.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Eterično ulje limuna dobija se hladnim ceđenjem limunove kore, a ne unutrašnjosti voća. Kora je zapravo deo limuna sa najviše hranljivih materija zbog fitonutrijenata rastvorljivih u mastima.

Istraživanja pokazuju da eterično ulje limuna sadrži mnoga prirodna jedinjenja, među kojima su: terpeni, seskviterpeni, aldehidi, alkoholi, estri, steroli…

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Istraživanja pokazuju da ulje limuna sadrži moćne antioksidante i da pomaže u smanjenju upale, borbi protiv bakterija i gljivica, kao i da povećava nivo energije i olakšava varenje.

Image by BalashMirzabey on Freepik
foto by BalashMirzabey on Freepik.com

Pomoć u ublažavanju mučnine

Ako tražite način da se rešite mučnine, posebno ako ste trudni i imate jutarnje mučnine, eterično ulje limuna služi kao prirodan i efikasan lek.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

Dvostruko kontrolisano ispitivanje iz 2014. godine istraživalo je efekat udisanja limuna na mučninu i povraćanje tokom trudnoće. Stotinu trudnica sa mučninom i povraćanjem podeljeno je u interventnu i kontrolnu grupu, pri čemu su učesnice interventne grupe udisale eterično ulje limuna čim bi osetile mučninu.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Istraživači su otkrili da postoji statistički značajna razlika između kontrolne i interventne grupe u srednjim rezultatima mučnine i povraćanja, pri čemu je grupa sa limunovim uljem imala mnogo niže rezultate. Ovo sugeriše da se eterično ulje limuna može koristiti kao sredstvo za smanjenje mučnine i povraćanja tokom trudnoće.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Studija iz 2020. koja je procenjivala efekte aromaterapije na mučninu i povraćanje tokom trudnoće pokazala je da je kombinovanje eteričnih ulja limuna i peperminta efikasno u smanjenju blagih do umerenih simptoma, posebno nakon dva do četiri dana upotrebe. Korišćenje difuzora je još jedan odličan način da se ulja koriste.

Image by Racool_studio on Freepik

Studija kliničkog ispitivanja iz 2023. imala je za cilj da utvrdi efekat inhalacione aromaterapije limunom na bol, mučninu i povraćanje i neurovaskularnu procenu kod pacijenata pripremanih za operaciju preloma donjih ekstremiteta.

Pročitajte i ovo: Loše strane keto dijete

Istraživači su zaključili: „Ova studija je pokazala da aromaterapija smanjuje intenzitet bola, postoperativnu mučninu, povraćanje, kao i učestalost primene lekova. Zbog toga se preporučuje korišćenje inhalacija limunom, za ublažavanje bolova i smanjenje mučnine i povraćanja, kod pacijenata sa prelomom donjih ekstremiteta, koji su bili podvrgnuti operaciji.

Pročitajte i ovo: Pet različitih vrsta keto dijeta

Da biste ublažili mučninu i smanjili povraćanje, udahnite limunovo ulje direktno iz bočice, raspršite rastvor od pet kapi kod kuće ili na poslu ili pomešajte 2-3 kapi sa pola kašičice kokosovog ulja i nanesite lokalno na slepoočnice, grudi i potiljak.

Woman photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Poboljšava varenje

Eterično ulje limuna može pomoći u smirivanju problema sa varenjem, uključujući probleme kao što su gastritis i zatvor.

Studija na životinjama iz 2009. objavljena u časopisu Chemical and Biological Interactions otkrila je da, kada je etarsko ulje limuna dato pacovima, ono smanjuje simptome gastritisa smanjujući oštećenja sluzokože želuca, delujući kao gastro-zaštitni agens protiv legija želuca.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o ishrani tokom posta

Još jedna desetodnevna, nasumična kontrolna studija nastojala je da potvrdi efikasnost eteričnih ulja limuna, ruzmarina i peperminta na opstipaciju kod starijih osoba. Istraživači su otkrili da su oni u grupi sa aromaterapijom, koji su bili podvrgnuti masaži stomaka korišćenjem eteričnih ulja, imali značajno slabije javljanje opstipacije od onih u kontrolnoj grupi. Takođe su otkrili da je broj pokreta creva veći u eksperimentalnoj grupi.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Olakšanje situacije u vezi sa opstipacijom među učesnicima u grupi koja je koristila esencijalnia ulja, trajalo je dve nedelje nakon tretmana.

Da biste olakšali probavne tegobe poput gasa ili zatvora, dodajte jednu do dve kapi kvalitetnog, čistog esencijalnog ulja limuna u čašu hladne vode ili tople vode sa medom i pijte dva puta dnevno.

Food photo created by Racool_studio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Hrana za kožu

Eterično ulje limuna koristi koži tako što smanjuje pojavu akni, hrani oštećenu kožu i hidrira je. Laboratorijske studije pokazuju da je limunovo ulje u stanju da smanji oštećenje ćelija i tkiva na koži uzrokovano slobodnim radikalima. To je moguće zbog jake antioksidativne aktivnosti limunovog ulja i efekata protiv starenja.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Naučna analiza objavljena u Komplementarnoj i alternativnoj medicini zasnovanoj na dokazima, pokazuje da je eterično ulje limuna takođe efikasno protiv kožnih problema kao što su plikovi, ujedi insekata, masna i masna stanja, posekotine, rane, celulit, rozacea i virusne infekcije kože poput prehlade. rane i bradavice. Ovo se dešava zato što limunova jedinjenja imaju antimikrobna svojstva.

Gubitak težine i pročišćavanje organizma

Da li ste znali da eterično ulje limuna može da podstakne razgradnju telesne masti? Kao i ulje grejpfruta, jedno od najpreporučljivijih eteričnih ulja za mršavljenje, i limunovo takođe sadrži d-limonen.

Pročitajte i ovo: Psihološki uzroci poremećaja ishrane – anoreksija i bulimija

Poznato je da D-limonen pomaže u održavanju metabolizma i čišćenju limfnih žlezda, što može pomoći u gubitku težine. Dodajte dve kapi limunovog ulja u čašu vode 2-3 puta dnevno da biste podržali metabolizam i podstakli gubitak težine, piše portal draxe.com.

Rizici i neželjeni efekti

Eterično ulje limuna može izazvati fotosenzitivnost kada se koristi lokalno, tako da je važno izbegavati direktnu sunčevu svetlost do 12 sati nakon upotrebe limunovog ulja na koži.

Limunovo ulje može izazvati iritaciju kože kod nekih ljudi, pa uradite test na ruci ili nozi pre nego što ga upotrebite lokalno samo da biste bili sigurni da nećete imati neželjenu reakciju.

Pročitajte i ovo: Dragocena svojstva kefira – zašto je dobro da ga jedemo

Kada koristite limunovo ulje na koži, najbolje je da ga razblažite osnovnim uljem, poput kokosovog ulja ili ulja jojobe, posebno na osetljivim područjima kao što je lice.

Ulje limuna deluje i pročišćavajuće, ali i zaštitno na organizam. Pomaže u odbrani tela od štetnih patogena i promoviše detoksikaciju kroz krv i jetru.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Ulje limuna takođe stimuliše limfnu drenažu, što pomaže telu da se očisti od toksina. Da biste podržali limfni sistem, pomešajte 2-3 kapi esencijalnog ulja limuna sa pola kašičice kokosovog ulja i utrljajte smešu u vrat.

Mešavina esencijalnog ulja limuna i ekstrakta đumbira imala je najveći antioksidativni efekat na jetru i mozak kod miševa.

Woman photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Oralno zdravlje

S obzirom da esencijalno ulje limuna ima dokazana antibakterijska i antifungalna svojstva, deluje kao prirodni lek za mnoga oralna stanja, uključujući loš zadah i bolesne desni Takođe se može koristiti za prirodno izbeljivanje zuba i sprečavanje karijesa.

Pročitajte i ovo: Kako da se pravilno hranimo tokom proleća

Iako su sokovi od citrusa poznati po sposobnosti da izazovu eroziju zuba nakon dugotrajne upotrebe zbog svoje kisele prirode, čini se da esencijalna ulja ne izazivaju istu kiselu eroziju. Međutim, rezultati studije pokazuju da čak ni eterična ulja citrusa ne bi trebalo da se koriste u sredstvima za ispiranje usta tokom dužeg vremenskog perioda.

Kako se koristi ulje limuna

Postoji duga lista raznovrsne upotrebe limunovog ulja. Između ostalog, tu je i njegova primena za čišćenje prostorija u vašem domu. Dodajte 40 kapi limunovog ulja i 20 kapi ulja čajevca u bocu sa raspršivačem od dva decilitra koju ste napunili vodom i dodali malo običnog alkoholnog sirćeta. Ovaj prirodni proizvod za čišćenje može se koristiti za dezinfekciju ubijanje toksina i bakterija u vašem domu, posebno na mestima kao što su kuhinja i kupatilo.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Krpa natopljena limunovim uljem (sa oko 10 kapi ulja) pomaže da ulepšate potamnelo srebro i nakit. Ulje limuna se takođe može koristiti za čišćenje drvenih površina.

Ako vam se desi da su vam ruke masne posle rada na automobilu ili biciklu, a običan sapun ne pomaže, utrljajte na dlanove nekoliko kapi limuna esencijalnog sapuna i očistite ruke.